‘Plek om zonder tijdslimiet te praten’

23 november 2010 om 00:00 Achtergrond

Bij Renske Gill - initiatiefneemster - werd in april 2009 kanker geconstateerd. De diagnose was een enorme shock, niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar kinderen en familie, vrienden en collega’s. ,,Wij hebben een heel intensieve spannende tijd doorgemaakt maar gelukkig herstelde ik goed van een zware operatie die ik uiteindelijk in het LUMC in Leiden ondergaan heb. Op dit moment zijn er nog nabehandelingen en juist daarom weet ik zo goed in te voelen wat je als patiënt meemaakt in dit ziekteproces.”

GORINCHEM / H’VELD-G’DAM - Als het aan de initiatiefgroep van de Stichting Inloophuis De Blauwe Anemoon ligt wordt er medio 2011 een inloophuis in Gorinchem gerealiseerd voor mensen met kanker en hun naasten. Door Inge Keppels

Vanuit haar persoonlijke ervaringen vertelt Renske hoe ze tot dit initiatief is gekomen. ,,Toen ik in het nabehandelingstraject zat attendeerde mijn vader - vroeger hoogleraar huisartsgeneeskunde in Leiden - mij op een inloophuis in Woerden. Ik had er, moet ik zeggen, nog niet eerder van gehoord. Toen ik het inloophuis bezocht ervoer ik het als een warm bad; eindelijk een plaats waar ik gewoon met anderen over mijn ziek-zijn kon praten, zonder tijdslimiet zoals in het ziekenhuis, of omdat het ziekteproces langer duurde, mijn omgeving er niet altijd meer voor open stond om met aandacht te luisteren. Ik zag er immers goed uit en er werd verwacht dat ik ‘gewoon’ mijn leven weer zou oppakken. Maar daarvoor was er teveel gebeurd. Ik was niet meer dezelfde als voorheen en moest opnieuw vorm geven aan mijn leven. Mensen in je omgeving zien het als een gebeurtenis die achter je ligt en waar je niet meer teveel bij stil moet staan. Maar samen een kopje thee drinken en ervaringen uitwisselen, het lotgenotencontact - we begrijpen elkaar immers zo goed - was voor mij op dat moment een heel waardevolle ervaring. Daarom besloot ik op dat moment dat het mijn missie was om deze faciliteit in de regio Gorinchem op te starten.”

,,In augustus heb ik een initiatiefwerkgroep opricht”, vertelt Renske. ,,Daar nemen mensen aan deel die zich verbonden voelen met het initiatief en die met enorm veel enthousiasme en passie werken aan het project. Wij zijn toen met verschillende disciplines in gesprek gegaan om de behoefte aan een inloophuis in de regio te peilen en waren verheugd te ervaren dat niet alleen vanuit het ziekenhuis maar ook vanuit andere disciplines en zorginstellingen de behoefte werd onderstreept. Alleen al in het Beatrixziekenhuis wordt jaarlijks bij meer dan 700 patiënten de diagnose kanker gesteld, naar verwachting zal dit aantal jaarlijks met 2% toenemen. Inmiddels is ook de Stichting Inloophuis De Blauwe Anemoon opgericht. Verder vormen we op dit moment specifieke werkgroepen op het gebied van o.a. PR, sponsoring, organisatie van activiteiten/docenten en huisvesting. Hiervoor kunnen zich nog vrijwilligers aanmelden.

‘Inloophuis De Blauwe Anemoon’, deze naam heb ik gekozen omdat ik vlak na de operatie een bosje blauwe anemonen kreeg. Ik heb er veel naar liggen kijken; de sterke kern van de bloem met de prachtige kwetsbare blaadjes eromheen. Later ontdekte ik dat de kleur blauw staat voor acceptatie, lotsverbondenheid, begrenzingen en verplichtingen van het bestaan en de anemoon de bloem is van zorgzaamheid en verwachting.”

Vrijwel iedereen krijgt een of meerdere keren in zijn leven met kanker te maken. Het overkomt jezelf of jouw partner, vader, moeder, kind, vriend of collega. Operaties, chemokuren, bestralingen en andere behandelingen hebben een enorme impact. Niet alleen op jezelf maar ook op je naasten. Er is verdriet, er zijn zorgen en veel vragen en misschien is er behoefte aan medeleven. In het inloophuis werken mensen die begrijpen wat het betekent als je met kanker wordt geconfronteerd en wat deze ziekte met je omgeving kan doen. Zij kunnen het zelf meegemaakt hebben of er ervaring mee hebben vanuit hun werksituatie. Daarom wil het inloophuis zich vestigen in een sfeervol, warm huis zodat het een veilige, mooie, warme plaats vormt - lokaal gedragen, voor alle geloofsovertuigingen en volledig buiten het medische circuit - waar de mogelijkheid bestaat om in huiselijke kring een kopje koffie of thee te nuttigen en een praatje te maken met lotgenoten of met (opgeleide) vrijwilligers in de rol van gastvrouwen/gastheren. Deze mensen zijn er om betrokkenen te ontvangen, te luisteren en samen te kijken wat nodig is om ervoor te zorgen dat de gasten zich (weer) goed voelen.

Er zullen ook diverse activiteiten worden aangeboden. ,,Daarbij zullen wij vooral vraaggericht werken,” aldus Renske. Te denken valt aan creatieve bezigheden zoals schilderen, tekenen, fotografie, zingen en koken maar ook diverse fysieke, ontspannende activiteiten zoals yogalessen, nordic walking en wandel- en fietstochten. Er zal tevens aandacht geschonken worden aan lichaamsverzorging waarbij te denken valt aan gezichts-, hand- en voetmassages. Ook psychosociale ondersteuning door middel van o.a. individuele gesprekken, gespreksgroepen (o.a. rouwverwerking) en themabijeenkomsten van diverse patiëntenverenigingen zullen deel uitmaken van de activiteiten van het inloophuis. Tevens worden er spreekuren gehouden waarin informatie te verkrijgen is op het gebied van voeding, re-integratie, juridisch advies, etc.

En dan zijn er nog de kinderen met kanker of kinderen die een familielid of vriendje met kanker hebben. Renske: ,,Wij zullen voor hen een aparte ruimte inrichten waarin zij zich fijn voelen. Zij kunnen met leeftijdsgenootjes praten, een film kijken of komen om hun gevoelens te (leren) uiten tijdens een creatieve workshop. Voor de ouders en de mogelijk andere kinderen binnen het gezin betekent dit een lastenverlichting. Ook worden in samenwerking met scholen diverse projecten opgezet. Klasgenootjes kunnen zich soms moeilijk voorstellen welke invloed kanker heeft. Speciaal voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool en de eerste 2 klassen van het middelbaar onderwijs is er lesmateriaal beschikbaar waardoor het onderwerp kanker makkelijker bespreekbaar wordt gemaakt.”

Renske benadrukt nog even dat er in het inloophuis niet zal worden gesproken over patiënten. ,,Patiënt is men bij de arts en in het ziekenhuis. Wij zien de mensen met kanker als gasten. Ook is het belangrijk dat het inloophuis los wordt gezien van het ziekenhuis en van het hospice. Wij zullen zeer nauw samenwerken en overleg hebben maar onze insteek is dat we een belangrijke rol willen vervullen op het gebied van praktische, sociale, psychische en emotionele steun. Voorop staat dat we een omgeving willen creëren waar mensen, ondanks dat ze misschien nog in het ziekteproces zitten, ook veel plezier met elkaar hebben en kunnen delen!”

Voor het goed ten uitvoer brengen van het activiteitenprogramma zijn veel vrijwilligers nodig; zij zullen de spil zijn van het inloophuis. Renske vertelt dat zich een aantal kandidaten heeft aangemeld. Er zijn vrijwilligers nodig die de rol van gastheer/gastvrouw vervullen, maar ook vrijwilligers die binnen het inloophuis werkzaamheden verrichten voor de bibliotheek, de databank, de administratie, het tuinonderhoud, etc. De gastvrouwen/gastheren krijgen een opleiding aangeboden. Docenten wordt zoveel mogelijk gevraagd om als vrijwilliger een cursus of activiteit te verzorgen.

Steun aan het Inloophuis

Grote prioriteit heeft nu de locatie; het vinden van een geschikte huisvesting. Alle suggesties en tips hieromtrent zijn van harte welkom.

,,Enkele stichtingen, bedrijven en particulieren voelen zich al zo verwant met ons doel dat zij al spontaan donaties hebben gegeven,” meldt Renske. ,,Dat is zo mooi aan dit project, namelijk de verbondenheid met ons doel waardoor al een aantal mensen een vrijwillige bijdrage heeft geleverd om ons te helpen dit initiatief te realiseren. Het werven van middelen, met name gericht op donaties, sponsoring door stichtingen, fondsen, particulieren, instellingen, bedrijven, lokale serviceclubs en legaten is natuurlijk enorm belangrijk, maar ook materiële giften (bijvoorbeeld teken- en schildermateriaal) zijn zeer welkom, wij zijn immers een vrijwilligersorganisatie.”

In de komende maanden wil de stichting graag in contact komen met iedereen die, op welke wijze dan ook, een bijdrage wil/kan leveren aan het realiseren van Inloophuis De Blauwe Anemoon. Indien u de stichting wilt ondersteunen, kunt u een bedrag overmaken op rekeningnummer 1356.34.598 van de Rabobank te Gorinchem t.n.v. Stichting Inloophuis De Blauwe Anemoon te Gorinchem onder vermelding van ‘gift Inloophuis De Blauwe Anemoon’.

Stichting Inloophuis De Blauwe Anemoon is bereikbaar via: tel. 06 – 30 39 81 63, email: info@deblauweanemoon.nl.

advertentie
advertentie