‘Meesterlijk al die kerstmannen’

14 december 2010 om 00:00 Nieuws

Van der Meulen weet nog precies hoe de Santa-run drie jaar geleden naar Gorinchem is gehaald: ,,Oud-rotarylid Theo Bos zei toen: ‘Zou dit niks voor ons zijn?’ Zijn talenten kwamen toen erg goed van pas bij de organisatie. Nu bestaat er gelukkig een draaiboek, zodat de organisatie werkt als een geoliede machine.”

Santa-run voor de derde keer in Gorinchem GORINCHEM - ,,De Santa-run bestaat al heel lang in grote steden als Parijs en New York. Gorinchem past nu ook in dat rijtje”, vertelt Danny van der Meulen, bestuurslid van De Rotaryclub Gorinchem én commissielid van de Santa-run.

Door Hidde Remmerswaal

Het resultaat daarvan is een run for fun, waarvoor de warming up zaterdag om 10.30 begint bij de ijsbaan op de Grote Markt. Burgemeester IJssels geeft om 11.00 uur het startschot voor de run van drie kilometer dwars door de binnenstad en over de stadswallen. Mede-commissielid Teun Koster wil één ding onderstrepen. ,,Het heet wel een run for fun, maar je hoeft niet hard te lopen. Iedereen kan voor tien euro een Kerstmannenpak kopen en meedoen.”

Dit heeft door de jaren heen al leuke initiatieven opgeleverd. Vorig jaar liepen leden van dansschool Papillon mee, die het grootste gedeelte van het parcours dansend aflegden. Van der Meulen verwacht dit jaar weer eenzelfde soort taferelen. ,,Een Gorcums zangkoor heeft zich al aangemeld. Ik ben benieuwd of die de volle drie kilometer blijven zingen.”

Zo wordt de Gorcumse Santa-run een steeds groter succes. Het eerste jaar liepen vijfhonderd part-time Kerstmannen mee, het tweede jaar achthonderd. Van der Meulen hoopt die aantallen dit jaar voorbij te streven. ,,Voor zover we nu kunnen inschatten loopt er dit jaar een man of duizend mee. Een groot deel daarvan komt van Unitas en GJS, die het druk hebben met wedstrijden, maar ik hoop dat ze kunnen komen. Voor de rest hoop ik dat leraren op Gorcumse scholen hun leerlingen een beetje enthousiast hebben kunnen krijgen.” Daarnaast lopen veel medewerkers mee van bedrijven en komt er zelfs een delegatie van de Rotaryclub uit het Belgische Sint-Niklaas.

Deelnemers kunnen voor tien euro een pak kopen bij de Bruna in het Piazza Centrum, de Primera in de Hoogstraat, de Plus Jan Sterk in Gorinchem-Oost en Run2Day aan de Langendijk. De opbrengst hiervan, en het sponsorgeld gaat naar goede doelen. Voorgaande jaren waren dit het Hospice en KiKa, dit jaar zijn het de Vrienden van Het Gasthuis en WarChild. Van der Meulen: ,,We willen geld ophalen voor één lokaal goed doel, en één internationaal. Vorig jaar hadden we 8000 euro per goed doel. We verwachten dat we daar dit jaar overheen komen.”

Daarvoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk sponsors zich melden en mensen meelopen. Van der Meulen weet dat er nog Kerstmanpakken over zijn. ,,We hebben 1200 pakken besteld, voor het geval het echt uit de klauwen loopt. Wat uiteraard te hopen is. Het staat of valt met het weer. Sneeuw zou een heel leuk plaatje opleveren. Maar al die mensen in Kerstmanpakken, die in een rode rij over de wallen lopen, leveren sowieso een meesterlijk gezicht op.

advertentie
advertentie