Inkomenseis voor sociale huurwoningen

14 december 2010 om 00:00 Nieuws

LINGEWAAL - Woningcorporatie KleurrijkWonen bezint zich op de nieuwe EU-wetgeving voor toewijzing van sociale huurwoningen die ingaat per 1 januari. De nieuwe wet betekent dat woningcorporaties 90% van hun sociale woningvoorraad (een huur tot € 652,52 per maand) moeten toewijzen aan mensen met een huishoudinkomen tot maximaal €33.614,- per jaar. De overige 10% van de woningen mogen zij toewijzen aan duidelijk omschreven groepen woningzoekenden met een huishoudinkomen hoger dan € 33.614,-.

Met deze nieuwe wetgeving stelt de Europese Commissie duidelijke regels voor het ontvangen van staatssteun door woningcorporaties. Sociale huurwoningen zijn bestemd voor mensen met een belastbaar huishoudinkomen tot € 33.614,-, zo heeft de Nederlandse regering in overleg met de Europese Commissie vastgesteld.

Uiteraard geldt deze nieuwe EU-wetgeving ook voor KleurrijkWonen. Met ingang van genoemde datum zal de corporatie dan ook nieuwe woningzoekenden verzoeken hun inkomen op te geven. Bij de toewijzing van een woning aan een nieuwe huurder, controleert zij de schriftelijke opgave van het huishoudinkomen. De inkomens van de kinderen tellen niet mee.

Omdat Kleurrijk Wonen in diverse gemeenten woningbezit heeft (Culemborg, Geldermalsen, Leerdam, Lingewaal en Giessenlanden) wil het per gemeente afspraken maken hoe die overige 10% ingevuld gaan worden. Bijzondere aandacht krijgen mensen met een inkomen net boven de inkomenseis. Deze groep valt tussen wal en schip. Zij komen niet meer in aanmerking voor een woning onder de € 652,52 , maar kunnen een duurdere huurwoning niet betalen.

Woningzoekenden die bij Kleurrijk Wonen staan ingeschreven, zijn geïnformeerd over de nieuwe wetgeving. Daarnaast blijven de lopende huurcontracten gewoon geldig.

advertentie
advertentie