Merewade biedt extra programma’s

4 januari 2011 om 00:00 Nieuws

De leerlingen kunnen in de onderbouw naast het basispakket kiezen uit: Technasium, Fast Lane Discovery, ArtFactory of Sports. ,,School wordt weer leuk,” zegt de nieuwe directeur Wim Langens enthousiast. ,,School is niet alleen een leerfabriek, maar ook de plaats waar je je thuis voelt en je aan je hobby’s of talenten kan werken. We willen hierin meer excelleren, het beste uit de leerlingen halen.”

‘Leerlingen kunnen talent ontwikkelen’ GORINCHEM – Het Merewade College op Wijdschild (mavo, havo en vwo) slaat een nieuwe weg in. Nu de scholen in Nederland al weer enige tijd af zijn van het programma ‘basisvorming’ (met onder andere koken, klussen en verzorging) heeft het Merewade College gekozen voor nieuwe gerichte programma’s waarbij scholieren hun talenten beter kunnen ontwikkelen.

Het team docenten is al anderhalf jaar bezig zich voor te bereiden op de nieuwe lesprogramma’s. Een school moet per week 32 uur onderwijs bieden. De 12 basisvakken worden in een stevig programma van 28 uur aangeboden. Voor de 4 resterende uren kiezen leerlingen uit één van de extra programma’s. De scholieren kiezen eind leerjaar drie een profiel; natuur en gezondheid, natuur en techniek, economie en maatschappij of cultuur en maatschappij.

Het Technasium biedt in samenwerking met andere Technasia en het bedrijfsleven bèta-talenten volop mogelijkheden zich te ontwikkelen en aan serieuze (actuele) vraagstukken te werken. Fast Lane Discovery omvat wetenschapsoriëntatie, ‘de moeder der vakken’. ,,Je ontwikkelt een analytische manier van denken en werken die voor alle vakken nuttig is,” licht Wim Langens toe. Daarnaast wordt extra Cambridge Engels gedoceerd, ook omdat in de wetenschap Engels de voertaal is. Creatieve kinderen zullen zich helemaal kunnen vinden in de ArtFactory met vakken als mediawijsheid, muzieksample, dj en vj, animatie, filmen, gamen en fotobewerking. En de sportieve jongeren gaan er voor het programma Sports op uit voor bodycombat, skeeleren, mountainbiken, klimmen, abseilen enzovoort.

Wim Langens bereidt zich al voor op de informatieavonden op de basisscholen. Hij verwacht met deze nieuwe programma’s meer aanmeldingen voor zijn school. ,,We willen graag groeien, maar liever niet explosief. We zullen er in ieder geval alles aan doen om de grootte van de klassen aanvaardbaar en leuk te houden. We hebben in het verleden een uitbreiding van deze locatie gehad en herbergen nu 950 leerlingen.”

De school heeft een ronde bezuinigingen achter de rug en hoopt dat ‘Den Haag’ het onderwijs voorlopig met rust laat. ,,Het team werkt keihard,” zegt Wim Langens. ,,We presteren zeker voldoende. De inspecteur is tevreden. Onze mavo zit bij de beste tien van Nederland, havo en vwo presteren gemiddeld. Maar we willen met deze programma’s significant meer bieden en ons daarmee onderscheiden. Dat kan nu in die 4 uren die eerst voor ‘basisvorming’ waren gereserveerd. De leerlingen krijgen extra uitdaging in waar zij goed in zijn. Zij kunnen hun talenten zo beter ontwikkelen. Het wordt echt weer leuk op school.”

advertentie
advertentie