Raad wil uitstel besluit AZC

9 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Oppositie pleit voor locatie in Gorcum-Oost

GORINCHEM – De Gorcumse gemeenteraad is verontwaardigd over de manier waarop het bericht over een nieuw AZC (Asiel Zoekers Centrum) naar buiten is gebracht. ,,Alsof alles al is besloten,” aldus reageert PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie boos. ,,En we hebben niet eens tijd om in de fractie en met de inwoners van de stad hierover te praten. Zo krijg je natuurlijk geen draagvlak.”

,,In het coalitieakkoord is goed afgesproken dat iedereen kan meedoen in besluitvorming,” vervolgt Schefferlie. ,,Daar moet het college van B en W invulling aan geven. Goed communiceren en de inwoners hierbij betrekken.”

De plannen voor het AZC op Papland worden dinsdagavond tijdens de informatieve raadsbijeenkomst gepresenteerd. De meerderheid van de raad zal dan pleiten voor uitstel van besluitvorming. Er zijn nog veel vragen, maar de politieke fracties geven desgevraagd wel vast een eerste reactie.

PvdA

,,De opvatting van de PvdA is de volgende. Mensen die uit levensnood zijn gevlucht uit hun eigen woning en land, hebben gedurende de procedure recht op een bed een dak boven hun hoofd en andere basisvoorzieningen. Wanneer je die mening bent toegedaan en er een verzoek ligt dan zijn wij uit principe geneigd om aan dat verzoek tegemoet te komen. Tegelijkertijd willen we de tijd nemen om de onderzoeksresultaten naar de locatie en maatschappelijke effecten te bestuderen en te bespreken in de stad. We draaien er ook niet om heen dat we nagaan of er ook financiële voordelen verbonden zijn aan de komst van een AZC, zoals een hogere uitkering van het gemeentefonds,” aldus Schefferlie. ,,De vraag die in de eerste plaats komt is echter of wij als mensen van Gorcum andere mensen die uit nood zijn gevlucht willen huisvesten tijdens hun procedure.”

VVD

De VVD-fractie heeft naar aanleiding van het onderzoek de gemeente zo’n zeventig vragen gesteld. Fractieleider Henny Bax geeft aan dat de race nog niet is gelopen. ,,Het is rijksbeleid, dus rijk en COA (Centraal Orgaan Asielzoekers – red.) moeten zorgen dat het goed voor elkaar komt, zodat de stad geen schade ondervindt. We hebben nog vragen over bijvoorbeeld onderwijs voor de circa honderd kinderen en de financiële gevolgen voor de gemeente.” ,,Wij vinden Papland een goede locatie," vervolgt Bax, ,,en verwachten dat er voor opvang van politieke vluchtelingen wel voldoende draagvlak zal zijn. Maar we moeten eventuele risico’s inperken.”

CU/SGP

,,De keuze van het college voor locatie Papland vinden we niet verrassend. We zijn daar op voorhand niet tegen. We hebben wel wat kritische punten: We vinden het een erg groot centrum voor Gorinchem. Een AZC voor meer dan 400 asielzoekers lijkt ons te groot,” aldus Marjo Molengraaf. ,,Verder willen wij de garantie dat uitgeproceerden niet op straat gezet worden of in het illegale circuit verdwijnen en dat er voldoende aandacht is voor veiligheid, ook ín het centrum,” vervolgt zij. ,,Er zal verder goed gekeken moeten worden naar eventuele gevolgen voor de Koningin Wilhelminalaan en omgeving: geen risico nemen dat hier de problemen weer groter worden. De kosten voor extra politiebezetting moet door de politie zelf opgehoest worden. Dat vinden we vreemd. We zijn bang dat dit een probleem kan worden.”

SP/Van der Roest/Elmaci

,,Wij willen in principe maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen en de komst van een AZC steunen, maar zeker niet op Papland. In het verleden mocht daar geen woningbouw plaatsvinden omdat het door de Betuweroute te gevaarlijk was. Bovendien wordt Gorinchem-Noord een bedrijventerrein met zware chemische industrie. Daar laat je dus geen mensen wonen. Zowel planologisch als sociaal een blunder van het ergste soort,” aldus Cees van der Roest. ,,Dit is een voorbeeld van zo veel mogelijk financieel gewin halen tegen zo weinig mogelijk kosten.” Ook SP-fractieleidster Eva Dansen heeft geen goed woord voor dit voorstel van B en W. ,,Als Nederlandse mensen daar niet mogen wonen, hoezo vluchtelingen dan wel. Als zij voor opvang hier komen hebben zij recht op een fatsoenlijke plek. Voor zover wij nu kunnen nagaan is die alleen in Gorinchem-Oost te vinden.”

GroenLinks

,,Wij vinden Papland een goede locatie,” aldus GroenLinks fractieleider Rutger van Breemen. ,,Daar komt een station, zodat de bewoners gemakkelijk naar de stad of andere plaatsen kunnen. Het lijkt wel afgelegen, toch verwachten we dat integratie van daaruit goed mogelijk is. Scholen en wijkcentrum de Haarhorst liggen om de hoek. Arkelstad zou een actieve rol kunnen spelen door daar activiteiten te organiseren.

CDA/Stadsbelang

Hannie Hania van Stadsbelang heeft van meet af aan laten weten tegen de komst van een nieuw AZC te zijn. ,,We hebben onze beurt al gehad, nu weer andere gemeenten.”

Het CDA is geen voorstander van een permanent AZC. ,,Het lijkt een mooi verhaal, met een bijkomende geldpot en enkele banen, maar dit is schijn. Wij geloven niet dat een plaats als A'dam een opvangcentrum van 20.000 personen zomaar in haar gemeente zou toelaten. In verhouding is dit hetzelfde als de minimale huidige plannen voor Gorinchem.”

D66 vindt het te vroeg om een inhoudelijke reactie te geven.

Op de foto: De genoemde locatie voor een AZC, het gebied tussen de spoorlijn en de Vlietskade, tegenover de begraafplaats aan de Haarweg.

advertentie
advertentie