Genealogische dag in Werkendam

10 januari 2011 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM – De Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. houdt zaterdag 26 februari van 11.00 uur tot 16.00 uur de jaarlijkse genealogische dag in de Kwinter in Werkendam. Centraal staan de families Groeneveld en Zwets. Tevens is er ruime aandacht voor 200 jaar burgerlijke stand.

Speciale gasten zijn die dag Piet Swets, die alles kan vertellen over de familie Swets/Zwets en Arie Korevaar die alles weet over de familie Groeneveld. Tevens is het Streekarchief present die uitleg geeft over het ontstaan van de burgerlijke stand. Swets, Korevaar en het Streekarchief geven elk twee maal een presentatie van een half uur; de eerste sessie begint om 11.30 uur en de tweede sessie om 14.00 uur.

Verder zijn die dag te gast Piet Vos met zijn uitgebreide foto collectie, Valentine Wikaart met haar historische database van 800 jaar Werkendamse historie, de Nederlandse Genealogische Vereniging, Genealogische Vereniging de Stamboom uit Sliedrecht en de geschiedkundige kring Schelluinen

In 2011 is het precies 200 jaar geleden dat de Burgerlijke Stand werd ingevoerd in Nederland. Per 1 maart 1811 werd namelijk bepaald dat de Franse wetten ook in Nederland van kracht werden. De belangrijkste gebeurtenissen uit het leven worden sindsdien vastgelegd, namelijk: geboorte, huwelijk en overlijden. En zonder al die aktes zouden genealogen niet zo diep in hun eigen familiegeschiedenis kunnen duiken.

Vanwege de aandacht voor 200 jaar burgerlijke stand roept de Historische Vereniging mensen op om trouwboekjes, trouwkaarten en trouwfoto’s af te staan voor de genealogische dag. Trouwboekjes en –kaarten worden die dag tentoongesteld en de trouwfoto’s worden indien mogelijk in digitale fotolijstjes getoond. Trouwboekjes, trouwkaarten en trouwfoto’s kunnen zaterdagmorgen tussen 10.00-12.00 uur worden afgegeven in het Andries Visserhuis, Slikstraat 15 te Werkendam. In het najaar wordt nog uitgebreider aandacht besteed aan 200 jaar burgerlijke stand met een aparte expositie.

www.historiewerkendam.nl

advertentie
advertentie