Bewoners verontrust na overlijden man

11 januari 2011 om 00:00 Nieuws

VVE pakt rookgaskanalen aan

GORINCHEM – Geschokt en verontrust horen zo’n veertig bewoners van het appartementencomplex op het Wiardi Beckmannplein in Gorinchem-Oost de toelichtingen aan. Een 31-jarige alleenstaande bewoner is afgelopen weekeinde overleden aan koolmonoxidevergiftiging. Het reukloze gif kwam vanuit een andere woning via een gezamenlijke schacht ongemerkt zijn woning binnen. De andere bewoners, die ook op deze schacht zijn aangesloten, werden na de ontdekking ogenblikkelijk geëvacueerd.

De gemeente informeerde de bewoners maandagavond per brief en vanmiddag werd in het Sportcafé bij de Oosterbliek een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van politie, brandweer, GGD, slachtofferhulp, gemeente, VVE (Vereniging van Eigenaren) en een installateur. Politieman Arie Bot van forensische opsporing legde eerst uit wat er gebeurd was. Het levenloze lichaam van de 31-jarige bewoner werd zondagmiddag in de woning aangetroffen. De politiearts constateerde een ‘niet-natuurlijke’ dood. Uit laboratoriumonderzoek bleek maandagmiddag dat koolmonoxide de oorzaak van de tragedie was. Nader onderzoek in de woning leerde dat het gif niet uit zijn cv-ketel, maar uit de schacht kwam.

Winkelcentrum Nieuw Dalem en het appartementencomplex voor kleine huishoudens daarboven is ongeveer twintig jaar geleden gebouwd, ,,naar de eisen van toen,” benadrukte burgemeester Piet IJssels. Bouwkundig gezien zijn de regels nu anders. De bewoners, georganiseerd in een VVE (Vereniging van Eigenaren), moeten nu zelf beslissen of zij de huidige constructie met de schachten willen veranderen of niet. In de schachten zijn afvoeren van riolering en cv-ketels samengebracht. Bij een woning was een snelkoppeling voor de rookgasafvoer door onbekende oorzaak los geschoven, waardoor de koolmonoxide vrij de schacht instroomde en via openingen andere woningen kon bereiken.

De veertig woningen zijn deels gekocht door de huidige bewoners, deels gehuurd van eigenaar Timeless. Enkele bewoners vinden dat de cv-installaties na twintig jaar aan vervanging toe zijn en menen dat er te weinig onderhoud is gepleegd. Anderen merken daarentegen op dat de cv-installaties ieder jaar goed worden schoongemaakt.

Installateur Rob Straatman ingehuurd door Timeless kon de bewoners direct vertellen dat de werkzaamheden bij deze vier woningen meteen beginnen. De openingen bij de schacht worden gesloten, en afvoeren indien nodig hersteld. De bewoners van deze drie appartementen kunnen na controle door de gemeente dan weer naar huis.

Voorzitter Hans Copier van de VVE overlegt met diverse instanties of en hoe vervolgwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Ook wordt gekeken naar de ventilatiemogelijkheden in de woningen. Mevrouw Ruhaak van de GGD legde uit dat ventileren heel belangrijk is voor de gezondheid.

Burgemeester IJssels adviseerde de bewoners zich goed te laten informeren naar de mogelijkheden en dan gezamenlijk voor doeltreffende maatregelen te kiezen, uit te voeren door één installatiebedrijf in plaats van verschillende. ,,Dit is een calamiteit. Wij komen voor een algehele controle terug om zeker te weten dat dit niet weer mis kan gaan.”

Foto: Het appartementencomplex op het Wiardi Beckmannplein telt ongeveer veertig woningen voor kleine huishoudens.

advertentie
advertentie