Nieuwe dienst voor milieu en omgeving

13 januari 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) verzorgt sinds 1 januari milieu- en omgevingstaken in de regio voor en met de negentien regiogemeenten en de Provincie Zuid-Holland. Voorheen werd een groot deel van deze taken door de Milieudienst Zuid-Holland Zuid uitgevoerd. OZHZ is de eerste Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) van Nederland.

De omgevingsdienst voert voor de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht de taken in het kader van de Wabo-vergunning/omgevingsvergunning uit. Voor de overige gemeenten in de regio richt de omgevingsdienst zich voornamelijk op milieutaken. ,,Het voordeel van de nieuwe organisatie is de bundeling van omgevings- en milieukennis en expertise in en over het gebied. Ook leidt efficiëntere bedrijfsvoering tot meer kwaliteit: klanten worden via één loket sneller geholpen. Voor bedrijven verandert in de praktijk weinig: Net als voorheen voert OZHZ inspecties uit en handelt OZHZ (milieu)vergunningverlening en –meldingen af. Ook de bedrijven die complexer qua milieuwetgeving te boek stonden en daardoor onder provinciaal bevoegd gezag vielen, krijgen nu met OZHZ te maken", aldus een woordvoerder.

Inwoners kunnen voor meldingen over milieuoverlast nog steeds bij OZHZ terecht. Het telefoonnummer is ongewijzigd en 24 uur per dag bereikbaar: 078-7708599.

Voor bedrijven in Dordrecht is de organisatie ook betrokken bij controles op brandveiligheid en bouwveiligheid. Ook de afhandeling van meldingen in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening (zoals onder andere drank- en horeca en evenementen) wordt door de omgevingsdienst gedaan.

advertentie
advertentie