Geen ‘debat met de stad’ over AZC

14 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Vrijwel de hele gemeenteraad heeft moeite met de wijze waarop het college van B en W de plannen voor een AZC communiceert en het tempo van besluitvorming. Tijdens de gemeenteraadsvergadering vorige week werd de manier van werken, de gekozen strategie, van links tot rechts bekritiseerd.

,,Maar zoals het vorige keer ging,” stak burgemeester Piet IJssels in zijn beantwoording van wal, ,,daar waren we niet trots op.” Bij de komst van het vorige AZC in Gorinchem-Oost liepen informatieavonden bijkans uit de hand en een referendum bleek uiteindelijk door een te lage opkomst ongeldig. Dit keer is daarom bewust gekozen voor een ander pad. ,,We hebben eerst in beslotenheid gepolst of de gemeenteraad kon instemmen met een onderzoek naar een mogelijke locatie. Dat was positief,” aldus IJssels.

Het onderzoek door de gemeente naar een geschikte locatie is nu klaar. ,,Dan kom je toch op Papland (eigenlijk de Groote Haar – red.) uit als meest geschikte plek,” aldus IJssels. De grond is merendeels eigendom van de gemeente en beschikbaar. Op andere locaties zouden onderhandelingen met projectontwikkelaars gevoerd moeten worden.

De Haarwijk wordt als ‘zeer weerbaar’ bestempeld. ,,Er heeft stadsvernieuwing plaatsgevonden. De bevolking is niet essentieel anders dan in andere wijken,” aldus IJssels. Asielzoekers zouden hier gemakkelijk ‘in te passen’ zijn. ,,Asielzoekers zijn vaak buitengewoon sterke mensen, die veel hebben meegemaakt. Zij wachten met spanning op een normaal leven in Nederland met nadrukkelijke wil hier te acclimatiseren.”

Communicatie

Het persbericht over het onderzoeksresultaat was volgens de burgemeester nodig, omdat een openbaar stuk niet binnenskamers blijft. ,,We wilden enigszins de regie houden.” Maar juist het persbericht, onder de naam ‘Gorcum gaat voor AZC’, stuitte veel raadsleden tegen de borst. ,,Alsof we al iets besloten hebben,” klonk het in koor. Pierre Schefferlie (PvdA), maar ook Attie Mager (VVD) lieten in scherpe bewoordingen weten deze werkwijze te betreuren. ,,Communicatie is juist nu belangrijk,” aldus Attie Mager. ,,Een AZC is publieksgevoelig. Dan moet je zorgvuldig, eenduidig en tijdig communiceren.”

Maar over de inhoud is ook gesproken. Tijdens deze informatieve vergadering werd een korte presentatie verzorgd waarbij Papland als beste locatie werd genoemd. Het terrein moet in ieder geval vier hectare groot zijn. Het COA bouwt voor minimaal 700 plaatsen, de gemeente heeft 700 nu als maximum gesteld. Het leven op een AZC is overigens aanzienlijk anders dan bij het vorige centrum. Asielzoekers verblijven nu gemiddeld een jaar op het centrum, voorheen duurden de procedures veel langer. Bijna de helft van hen wordt ‘statushouder’ en mag zich ergens in Nederland gaan vestigen. Verschillende fracties hebben vragen gesteld over het beschikbaar stellen van woningen. Het zouden er minimaal 25 zijn.

Hennie Bax (VVD) gaf aan mee te willen werken aan een AZC als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Veiligheid en geschikte scholing staan bij de VVD bovenaan het verlanglijstje. Over het beschikbaar stellen van politiemensen kon de burgemeester geen harde toezeggingen doen. De circa honderd kinderen van het AZC zullen voor scholing zo veel mogelijk bij Gorcumse scholen worden ondergebracht. Wellicht komen er ergens schakelklassen voor kinderen die nog niet zo ver zijn.

Tenslotte is er onduidelijkheid over de financiën. Burgemeester IJssels sprak over een bijdrage uit het gemeentefonds per inwoner en een bijdrage voor scholing. Het is nog niet medegedeeld hoe hoog deze bedragen zijn.

advertentie
advertentie