‘Gemeenteraad spartelt in fuik AZC’

14 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Het proces op weg naar een AZC (asielzoekerscentrum) wordt veel te snel gelopen. Nu al kiezen voor een locatie is meteen definitief instemmen met de komst van een AZC. Het trechtermodel is ook een fuik: Als je er eenmaal inzit, kan je nog wel wat spartelen, maar je kan er niet meer uit. Een besluit nu over de locatie is meteen een ‘ja’ of een ‘nee’.”

Oud-gemeenteraadslid Jan Hamstra heeft zijn bedrijf aan de Haarsekade en sprak namens een aantal omwonenden de gemeenteraad waarschuwende en adviserende woorden toe. Hij vindt dat onderzoek en planvorming veel te snel plaatsvinden. ,,Er kan wel serieus gekeken worden naar locaties als Mollenburg en Gorinchem-Oost. Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) kan eventueel een deal sluiten met betreffende projectontwikkelaars. Daar is onvoldoende naar gekeken,” aldus Hamstra.

Hij vindt dat een centrum voor 700 asielzoekers gedurende 15 jaar ,,een grote wissel trekt op de samenleving. Openheid en transparantie moeten nu worden waargemaakt. Je maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen is een mooi doel. Maar waar blijft het publieke debat? Daar is niets mis mee. Kom nou niet met een gelikte strategie, die niet werkt, maar kom met een eerlijk verhaal. Open en transparant. Ook over eventuele inkomsten voor de gemeente hoef je niet onduidelijk te zijn. Voordelen moet je ook communiceren.”

Jan Hamstra houdt er rekening mee dat de gemeenteraad vóór een AZC op Papland zal kiezen en plaats daar vast wat kanttekeningen bij. ,,Om te beginnen heet dat gebied niet Papland, maar Groote Haar. We willen geen ronddolende mensen in de wijk. Er moet een goede dagbesteding voor de mensen zijn. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld volkstuintjes. En laat de bebouwing niet hoger worden dan twee bouwlagen.”

De hele tekst van Jan Hamstra staat op deze website onder ‘opinie’.

advertentie
advertentie