Zwemtalent Erik van Lopik in de race voor titel Sporttalent van het jaar

16 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Samen met Djordy Schaaf (skiën) en Richél Wieles (dans) is zwemmer Erik van Lopik één van de kandidaten voor de titel 'Sporttalent van het jaar' die 28 januari op het Gorcums Sportgala wordt uitgereikt. Ondanks de beperkte trainingsfaciliteiten wist de jeugdige Gorumer vorig jaar door te breken op regionaal en nationaal niveau. De zwemsport werd hem door ex-topzwemster Enith Brigitha met de paplepel ingegoten. Op de drempel van zijn doorbraak in de zwemsport kiest de 14 jarige talentvolle Gorcumer voorlopig vooral voor een sociaal leven.

door Gerard Droog

Op zijn nominatievoordracht voor sporttalent van het jaar 2010 staan ondanks zijn jeugdige leeftijd al tal van indrukwekkende prestaties. De 14-jarige Erik van Lopik brak vorig jaar definitief door in de regionale en nationale zwemtop, zo laat de voordracht zien. Op de Zuid-Hollandse kampioenschappen waren overwinningen op de 100 meter vlinder en vrij te zien, alsmede een fraaie tweede plaats op de 100 meter wisselslag. Tijdens de nationale kampioenschappen was hij steevast terug te vinden in de top tien. Met een vijfde plaats op de 400 meter wisselslag en een achtste op de 200 meter vlinder zwom de jeugdige Gorcumer zich in de kijker.

Zijn veelzijdigheid blijkt wel uit het feit dat hij startgerechtigd was op 10 van de twaalf te zwemmen programmanummers. Daarnaast grossierde hij in eremetaal tijdens de regionale kampioenschappen van de zwembond in Rotterdam. Drie gouden, zeven zilveren en twee bronzen medailles werden mee terug genomen naar Gorinchem. Bij zijn zwemvereniging PCG prijkt zijn naam maar liefst 16 maal boven aan de clubrecordlijst, met als uitschieter de verbetering van het sinds 1983 bestaande oude clubrecord op de 200 meter vlinderslag. Ook het tien jaar oude clubrecord op de 1.500 meter werd in november 2010 door hem verpulverd. In zijn allereerste zwem-mijl verbeterde hij de oude tijd met maar liefst 39 seconden en ging daarmee de boeken in als snelste PCG’er ooit op deze afstand. Volgens zijn nominatie haalt Erik het maximale rendement uit zijn trainingsarbeid. Tabellen van de KNZB gaan uit van 8 tot 12 uur trainingsarbeid voor een 14- jarige om maximaal te kunnen renderen. Door de drukke bezetting van het Caribabad komt hij daar echter niet aan toe en juist daarom zijn zijn prestaties des te opmerkelijker.

Erik van Lopik zat na een wedstrijd in Eindhoven samen met zijn ouders bij McDonalds toen hij hoorde van zijn nominatie: ,,Ik zag dat mijn ouders druk aan het sms’en waren, maar had geen enkel idee dat het om mij ging. Toen ze me vertelden dat ik genomineerd was voor de titel 'Sporttalent van het jaar', geloofde ik ze absoluut niet. Pas later wisten ze me te overtuigen dat het echt waar was. Toen het eenmaal tot me doorgedrongen was, vond ik het een hele eer en leuk.”

Het zwemmen werd de jonge Gorcumer met de paplepel ingegoten. Zijn wieg stond 14 jaar geleden op Curaçao, waar zijn vader Gerard voor zijn werk gedetacheerd was. Zijn zwemlessen kreeg hij op jonge leeftijd van niemand anders dan Enith Brigitha, Nederlands topzwemster uit de jaren 1972-79. Al op vier-jarige leeftijd was hij in het bezit van de zwemdiploma’s A,B en C en op zijn achtste werd hij lid van zwemvereniging ‘The Sharks’ in Willemstad. Na terugkomst in Nederland werd Erik op zijn tiende lid van het Gorcumse PCG.

,,Individuele sporten hebben me altijd wel getrokken,” laat hij weten. ,,Ik ben nog een tijdje lid bij Typhoon geweest, maar zwemmen bleef me toch trekken. Het is niet zo dat ik niet van teamsporten houd, maar als het in een team wat minder gaat, voel ik me daarvoor verantwoordelijk. Dan is de keuze voor een individuele sport snel gemaakt. Dan kun je alleen jezelf de schuld geven als je tegen een mindere dag aanloopt. Daarnaast strijd je niet alleen tegen tegenstanders, maar ook tegen je zelf. Winnen van een wedstrijd is leuk, maar het verbeteren van je eigen prestaties en tijden isnog leuker.”

Het gebrek aan trainingsuren bij zijn eigen vereniging ziet hij niet direct als een groot probleem: ,,Het is nu eenmaal een gegeven dat PCG maar bepaalde uren gebruik kan maken van het Caribabad. Op dit moment train ik van dinsdag tot en met zaterdag zes uur per week. Daardoor kom ik maar aan de helft van het aantal door de zwembond als ideaal opgegeven trainingsuren. Ik vul dat op zaterdagochtenden nog wel aan met de kringtraining van de KNZB in Rotterdam en maak ook met mijn zwemvrienden gebruik van de vrije uurtjes in het Caribabad. Zou ik meer willen trainen, moet ik uitwijken naar het Pieter van den Hoogenbandbad in Eindhoven. Dat zou betekenen dat ik iedere ochtend voor school op en neer naar Eindhoven moet. Ik zit nu in mijn derde jaar op het Camphusianum in Gorinchem en ook dat vergt de nodige tijd.

Ondanks dat ik een individuele sporter ben, heb ik daarnaast een leuke vriendenkring waar ik veel waarde aan hecht. Het is dus een kwestie van kiezen en op dit moment kies is duidelijk voor de combinatie sport, school en sociaal leven. Mezelf verder verbeteren en deelnemen aan internationale wedstrijden is voor mij de grote wens. Ik moet het hebben van de middellange afstanden zoals de 400, of 800 meter. Ook de 1.500 meter lijkt me wel wat, ondanks dat ik na mijn clubrecordtijd in november heb gezegd die afstand nooit meer te zullen zwemmen. Zo kapot was ik na afloop, maar even later komt dan toch weer de voldoening boven drijven.”

Erik ziet zichzelf niet direct als favoriet voor de titel Sporttalent van het jaar: ,,Zowel Djordy als Richél zijn prima kandidaten. Djordy tip ik als favoriet omdat hij in het bezit is van de belofte status van het NOC/NSF. Dat ik bij de drie genomineerden zit, is al een mooie beloning.”

advertentie
advertentie