Ontspannen met drum en djembé

17 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Mensen moeten even uit hun hoofd, en in hun hart. Dat wil ik met mijn workshops bereiken.” Nausad Kiamoeddin, muzikale duizendpoot, vertelt over het idee achter de workshops die hij, onder andere, in de Stichting Punt in Arkel wil gaan geven. En over zijn hele visie achter muziek.

Door Hidde Remmerswaal

,,Muziek heeft mij heel veel gegeven in mijn leven. Focus, zelfvertrouwen, ontspanning, loskomen van de sleur van het dagelijks leven. In mijn workshops wil ik dat ook meegeven. Door te drummen of djembé te spelen op een vrije manier kan een hoop creativiteit vrijkomen, als ze even niks niks hoeven. Als ze los kunnen komen.”

Nausad is al twintig jaar uitvoerend muzikant. Hij studeerde aan het conservatorium in Rotterdam en Hilversum en studeerde neurolinguïstisch programmering. Dit alles komt samen in het bedrijf NausadDrums, dat hij samen met zijn vriendin Chantal van Cappelleveen oprichtte. Zo kan hij zijn muzikaliteit overbrengen door middel van zijn eigen methodiek, die verder gaat dan alleen kennis maken met een instrument.

Met NausadDrums gaat het niet (alleen) om optredens, maar ook om mensen te helpen ontwikkelen door muziek, en alles wat daar bij komt kijken. ,,Ik heb voor basisscholen en BSO's een traject waarin ik met kinderen naar een complete voorstelling toe werk, die helemaal is gemaakt door kinderen zelf. Zij componeren de liedjes, schrijven de teksten, zorgen voor het lichtplan en bespelen de instrumenten. Ik geef niet alleen drumles, alles komt aan bod. Een kind weet misschien niet dat het goed kan schrijven, maar kan er zo achter komen. Omdat iedereen een andere rol heeft bevordert het ook de samenwerking.”

Naast deze trajecten geeft Nausad ook teambuilding workshops voor bedrijven, waarvoor hij nog wel hulp kan gebruiken. ,,Mijn hele ziel en zaligheid ligt bij muziek en de mogelijkheden die het biedt. Maar ik kan nog wel mensen gebruiken die willen helpen. En voor workshops heb ik djembé's nodig en drumstellen. Sponsoren zouden dan ook erg welkom zijn.”

Nausad is niet alleen druk met zijn bedrijf, zijn liefde voor muziek komt ook naar voren in zijn 'projecten'. Elk jaar verzamelt Nausad weer andere muzikanten om zich heen om muziek te maken. ,,Voor het project van dit jaar hebben we nog niet echt een definitieve naam, maar voorlopig noemen we het Sound of the Earth. NASA wetenschappers hebben radiogolven opgevangen in de ruimte die van de Aarde af komen. Dat zijn de geluiden die wij allemaal voortbrengen. In deze tijden met de economische crisis en oorlog moeten we juist samenwerken. We zijn allemaal onderdeel van dat geluid.”

Dit idee van samensmelting blijkt ook uit de oefensessies van 'Sound of the Earth'. Hun 'sound' is geen typische Latin muziek, of rock, of Afrikaans, maar heeft kenmerken van allemaal. Nausad noemt het zelf een mix van Afro en Cuban. Het is uniek. Zo'n beetje alles wat Nausad doet is uniek. ,,Eigenlijk wil ik altijd doen wat er nog niet is. Ik volg geen gebaande paden en laat mijn creativiteit de vrije loop. Dat is het belangrijkste: gewoon durven gaan.”

Meer informatie op: http://www.nausad.nl/

advertentie
advertentie