'Veiligheid en scholing van wezenlijk belang bij AZC'

17 januari 2011 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

De kans dat er een asielzoekerscentrum met een capaciteit van 700 mensen in Gorinchem komt is vrij groot. De meerderheid van de VVD fractie is van mening dat Nederland een deel van de politieke vluchtelingen van de wereld behoren op te nemen. Een AZC in Gorinchem moet dan ook mogelijk zijn, echter een aantal zaken behoren dan goed geregeld te zijn zoals veiligheid en scholing. De opvang van asielzoekers is rijksbeleid dat betekent dat een stad waar een AZC komt er geen negatieve gevolgen van mag ondervinden.

Ruim een maand geleden heeft de VVD fractie een groot aantal vragen aan het college gesteld met het verzoek deze mee te nemen in het haalbaarheidonderzoek wat het college uitvoerde. Ook zijn we naar een AZC in Amersfoort geweest om ons te informeren over de gang van zaken in een AZC.

De meeste vragen zijn goed meegenomen in het onderzoek van het college echter vragen betreffende de veiligheid en de scholing van de kinderen kon het college niet beantwoorden. De VVD is van mening dat deze twee zaken van wezenlijk belang zijn en dat het daarom belangrijk is om zeker te zijn van goede oplossingen op deze gebieden voordat er een definitief besluit genomen wordt over de vestiging van een AZC in Gorinchem.

Wat betreft de veiligheid leert de ervaring dat er weinig problemen zijn als er goed rekening gehouden wordt met het feit dat er 700 extra mensen in de stad komen wonen die onze gebruiken niet kennen. Het is wenselijk dat er een vestiging van de vreemdelingenpolitie in het AZC komt en dat er twee extra wijkagenten toegewezen worden aan Gorinchem. Er zijn op het ogenblik nog geen afspraken hierover

Gemiddeld zullen er 100 kinderen op het AZC aanwezig zijn welke gewoon schoolplichtig zijn. De vvd is van menig dat het een slechte zaak zou om kinderen die geen Nederlands spreken en ons schoolsysteem niet kennen direct in het reguliere onderwijs in te laten stromen. Eerst deze zaken goed regelen in een aparte school en daarna als het kan instromen in het reguliere schoolsysteem.

Goede afspraken over de veiligheid en de scholing van kinderen zijn van wezenlijk belang om van een AZC in Gorinchem een succes te maken

Henny Bax namens fractie VVD

advertentie
advertentie