Topdag voor Gorcumse veerdienst

17 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Hoogwater trekt duizenden naar rivieren

GORINCHEM – Duizenden mensen zijn afgelopen dagen naar het hoogwater komen kijken. Geen ramptoerisme, maar breed publiek voor een machtig schouwspel; de immense watermassa die met grote kracht veilig tussen de versterkte winterdijken naar zee stroomt. Uiterwaarden staan volledig onder water en nu is het effect van Ruimte voor de Rivier goed te zien.

De Gorcumse veerdienst trof zaterdag een schot in de roos met speciale hoogwater rondvaarten. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu kreeg zaterdagochtend als eerste een speciale rondleiding. Ook bobo’s van Rijkswaterstaat namen in ogenschouw wat er in deze regio aan Ruimte voor de Rivier wordt gedaan: de vergraving van Avelingen, de ontpoldering van de Noordwaard bij Werkendam, maar ook diverse kleinere maatregelen stroomopwaarts waarmee de overvolle rivier in de breedte kan uitdijen.

Er was ook veel mediabelangstelling voor dit gebeuren. De lokale bestuurders en veerdienst bedrijfsleider Johan Hania verheugden zich met de televisieploegen van de NOS en SBS6. De speciale rondvaart werd In Hart van Nederland van zaterdagavond uitgezonden.

’s Middags waren de rondvaarten voor het publiek. De veerboot Gorinchem VIII stroomde direct vol met veelal natuurliefhebbers bewapend met fotocamera’s en filmapparatuur. De effecten van Ruimte voor de Rivier werden andermaal uitgelegd en burgemeester Piet IJssels nam meermalen de microfoon over om het één en ander te verduidelijken en interessante anekdotes te vertellen. Om wind en kou te trotseren had restaurant Boulevard voor onderweg stevige erwtensoep gekookt. Zondag was het veel mooier weer. Groepen mensen trokken er op uit; de wandelschoenen aan, de dijken op.

Foto's en films zijn deels van Dries de Swart en deels ingezonden door lezers.

advertentie
advertentie