Het lokale nieuwsblad koploper als bron voor informatie

20 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) onderzoekt kansen en bedreigingen lokale nieuwsmedia

GORINCHEM - Onderzoek van Bureau Veldkamp-TNS NIPO wijst uit dat het lokale nieuwsblad door burgers als nummer 1 wordt gezien en ook nog eens wordt gewaardeerd als prettig toegankelijke bron voor informatie.

Deze conclusies komen overigens niet zomaar uit de lucht vallen, want de burger is in toenemende mate geïnteresseerd in de directe leefomgeving. Een en ander neemt echter niet weg dat de journalistieke kwaliteit van de lokale titels nog kan worden verbeterd, met als gevolg dat de binding met het lokale nieuwsblad alleen maar sterker kan worden.

Deze en talloze andere conclusies worden uitvoerig belicht in het onderzoeksrapport 'Knooppunt Onbegrensd', een grootschalig en diepgaand onderzoek dat door de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP), als brancheorganisatie van lokale nieuwsmedia, het afgelopen anderhalf jaar is uitgevoerd.

De resultaten van het onderzoek, dat mogelijk werd gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Pers, werden op de NNP-nieuwjaarsbijeenkomst van 13 januari en na een gezamenlijke heildronk op het nieuwe jaar, door waarnemend NNP-voorzitter Guido Verhagen aangeboden aan dr. Wim Noomen, voorzitter van het Stimuleringsfonds. Ook het directieteam van het fonds, dat voltallig aanwezig was, kreeg de rapportage van Verhagen. Voor de NNP-leden was ‘Knooppunt Onbegrensd - Het Onderzoek’ digitaal beschikbaar.

Het project bestond uit verschillende onderdelen. Het eerste deel omvat een onderzoek naar de stand van zaken onder uitgevers en een inventarisatie van hun behoeften, en uit kwantitatieve lezersonderzoeken onder lezers van zowel onbetaalde lokale nieuwsbladen als lokale abonnementenkranten. Daarnaast bevat het rapport de verslaglegging van studiereizen naar collega-brancheverenigingen in Ierland, Noorwegen, Finland en Duitsland en vier essays met de toekomstvisie van de prominente experts prof. dr. ir. Jan Rotmans, Peter Olsthoorn, Stephan Fellinger en dr. Piet Bakker. Tenslotte is ook een technisch onderzoek toegevoegd naar de toepassing van laagdrempelige audiovisuele hulpmiddelen in de lokale communicatie.

Het bestuur van de NNP is bijzonder blij met de uitkomsten van het onderzoeksproject. Aan de ene kant is het een bevestiging van de dingen die je in de wandelgangen hoort en ziet, aldus de waarnemend voorzitter. “Aan de andere kant is het een aansporing om door te gaan op de ingeslagen weg. Wij hebben als NNP-leden een unieke positie in het medialandschap.”

Fotobijschrift:

Waarnemend NNP-voorzitter Guido Verhagen (r) biedt dr. Wim Noomen de rapportage ‘Knooppunt Onbegrensd - Het Onderzoek’ aan. (Foto: NNP)

advertentie
advertentie