Afbeelding
Janus Visser/BDU

Politie is leger inbrekers zat

21 januari 2011 om 00:00 Nieuws

REGIO – In het hele land, en ook in de politieregio Zuid-Holland-Zuid, is het aantal woninginbraken in 2010 met bijna twintig procent gestegen. Korpschef Teun Visscher voert momenteel overleg met justitie om ‘veelplegers’ in ieder geval voor een half jaar vast te zetten.

De korpschef van de politie Zuid-Holland-Zuid wil er geen doekjes om winden; het zijn heel vaak Oost-Europeanen, die bij controle ’s nachts op straat (of meestal rijksweg) met inbrekerswerktuig worden gepakt. Het is voor de politie dweilen met de kraan open. ,,Voor het hebben van die gereedschappen krijgen ze een boete van 60 euro en we kunnen ze maximaal 6 uur vasthouden. Sommigen van hen zijn in drie maanden tijd wel twintig keer gepakt. Op deze manier kunnen we het probleem niet tackelen,” aldus Teun Visscher.

Hij vindt dat als een verdachte bijvoorbeeld voor de derde keer met inbrekerswerktuig wordt betrapt, hij voor minstens een half jaar moet worden opgesloten. Nog beter is natuurlijk als inbrekers op heterdaad worden betrapt. Alleen dan is er een zaak.

Probleem is echter dat slechts één op de negen inwoners belt als er een misdrijf wordt gepleegd. Ook dat blijkt nu uit de cijfers. ,,De mensen bellen niet omdat ze denken dat we ‘toch niet komen’ of omdat ze denken dat ‘iemand anders wel belt’. Nou, zo werkt het natuurlijk niet. Zo blijven we er altijd achteraan lopen,” aldus Visscher.

Fusie

De politie staat aan de vooravond van grote reorganisaties. In Zuid-Holland-Zuid was al een reorganisatie gaande, maar nu heeft het kabinet een wetsvoorstel neergelegd zodat per 1 januari 2012 er één landelijke politie is, met een aantal geografische eenheden. Zuid-Holland-Zuid en Rijnmond gaan dan samen, volgens Visscher hoofdzakelijk op organisatorisch gebied. ,,Op weg daar naartoe werken we al op veel punten samen met Rijnmond en zijn er al stappen gezet,” aldus Visscher. De burgemeesters houden volgens hem in de nieuwe situatie hun zeggenschap. ,,Voor Gorinchem en de Alblasserwaard zal het niet veel uitmaken,” aldus Visscher. ,,De voordelen van de fusie liggen vooral op het vlak van bedrijfsvoering. Dat kan veel efficiënter.”

De efficiëntie op de werkvloer wordt met de invoering van een Back Office aanzienlijk verbeterd. Een melding komt direct ook bij de mensen op back-office binnen, die dan meteen maatregelen kunnen treffen. Ook verwerken zij veel administratie, zodat de agent meer ‘op straat’ kan blijven.

Het volledige politiepersbericht over de cijfers van 2010 staat eveneens op deze website.

advertentie
advertentie