Elke vacature gevuld met passend persoon

24 januari 2011 om 00:00 Nieuws

WOUDRICHEM – Vrijwilligerscentrale Woudrichem is vanaf 1 februari officieel van kracht. Sinds vorig jaar november is Nicolette van Andel van Stichting De Vleet bezig met de opzet van het vrijwilligersnetwerk. ,,Voorheen zat de centrale bij Trema in Werkendam, maar in opdracht van de Gemeente Woudrichem zijn we nu gevestigd in Woudrichem zelf”, aldus Van Andel.

,,De gemeente vond het wenselijk en nuttig om de vrijwilligerscentrale naar Woudrichem te verhuizen. Toen hebben zij ons benaderd om dat uit te voeren. Ik werk nu dertien jaar bij Stichting De Vleet en het leek mij een leuke nieuwe taak om op me te nemen’, aldus een enthousiaste Van Andel. De vrijwilligerscentrale is te vergelijken met een uitzendbureau, maar dan speciaal voor vrijwilligers.

,,Je hoort vaak dat organisaties of stichtingen geen vrijwilligers kunnen vinden, maar daar hebben wij totaal geen last van. Stichting De Vleet heeft zelf al een bestand van 230 vrijwilligers. Zodra er een activiteit gepland staat, sturen we een mail de deur uit en in een mum van tijd hebben we het rond.”

Iedereen die op zoek is naar vrijwilligerswerk kan bij de centrale terecht. Van belang bij dit soort werk is volgens de vrijwilligersmakelaar dat het werk leuk moet zijn en dat het bij de persoon past. Bij elke intake wordt daarom een profiel opgemaakt van de vrijwilliger. ,,Zo weten we precies wat ze leuk vinden en wat ze niet kunnen of willen. We matchen vraag en aanbod en zorgen dat elke vrijwilliger gericht wordt geplaatst. Sommige mensen stralen in de keuken, maar die moet je bijvoorbeeld niet achter een computer zetten. We zorgen dat elke vacature wordt gevuld met een passend persoon.”

De stichting zorgt ook voor stageplaatsen voor middelbare scholieren. Vanaf schooljaar 2011-2012 is een maatschappelijke stage verplicht voor alle middelbare scholieren. De stage houdt in dat de jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Het doel hiervan is jongeren kennis te laten maken met de samenleving door er een onbetaalde bijdrage aan te leveren. ,,Wij hopen zo dat de jongeren warm lopen voor vrijwilligerswerk en dit dan ook na hun opleiding blijven doen.”

Uiteraard moeten de jongeren eerst zelf op zoek gaan naar een stageplek, maar de leerlingen die daar problemen bij ondervinden kunnen bij de vrijwilligerscentrale aankloppen. ,,Het is belangrijk dat de scholieren eerst zelf in hun omgeving gaan kijken. Mocht dat echter niet lukken, dan zullen wij ze een handje helpen.”

Van scouting tot verzorgingshuizen, elke vereniging, organisatie of stichting die met vrijwilligers werkt kan bij Van Andel terecht. ,,Ik heb al tachtig organisaties uit de gemeentegids aangeschreven om dinsdag 1 februari aanstaande (vanaf 19.30 uur) kennis te komen maken. Maar als ik iemand vergeten ben, kunnen ze uiteraard contact opnemen.”

Vrijwilligerscentrale Woudrichem is gevestigd op Hoogstraat 27 in Woudrichem. Nicolette van Andel is te bereiken op 0183-301710 of via vanandel@stichtingdevleet.

Foto: Nicolette van Andel voor ’t Veste, waar de vrijwilligerscentrale is gevestigd.

advertentie
advertentie