‘De jubileumweek zit vrijwel vol’

25 januari 2011 om 00:00 Achtergrond

GORINCHEM - Het loopt storm. Het concert van Boudewijn en Marcel de Groot is helemaal volgeboekt. ,,Als je er nog bij wilt, moet je achter de lampen gaan zitten,” lacht Marianne van Eek. Zij kent het ‘spoorboekje’ helemaal uit haar hoofd. ,,De jubileumweek zit vrijwel vol,” beaamt Rob van Wijk. ,,De twee avonden met Javier Guzman zijn helemaal uitverkocht. Er is nog wel plaats voor ‘Volendam’, de musical, leuk voor jong en oud en de toneelvoorstelling ‘Lente’ met Annewil Blankers, Edwin de Vries en Oda Spelbos.”

Het team van schouwburg De Nieuwe Doelen is er helemaal klaar voor. Het theater aan de Haarstraat viert haar vijftigjarig jubileum. De voorstellingen in de jubileumweek van 6 tot en met 12 februari zijn bijna uitverkocht. Op maandag 14 februari wordt het vijftigjarig bestaan met genodigden gevierd. In de schaduw van al deze feestelijkheden vinden momenteel besprekingen plaats over bezuinigingen. Niet alleen de rijksoverheid, maar ook de gemeente zet het mes in cultuur. Of valt het nog mee? De Stad Gorinchem maakt de balans op met directeur Rob van Wijk en steun en toeverlaat Marianne van Eek. door Everdien Hamann

De grote namen rollen over tafel alsof het niets is. Rob van Wijk heeft het altijd over ‘grote namen’. Hij heeft ze ook altijd in huis. Wat dat betreft is dit kleinere provincietheater een boekingswonder. Rob van Wijk en zijn team nemen de taak ‘centrumfunctie’ heel letterlijk op en zorgen er voor dat de inwoners van Gorinchem en omgeving hier vrijwel alle belangrijke voorstellingen kunnen zien, in het eigen theater. Je hoeft er niet voor naar Utrecht, Breda, Den Bosch, Dordrecht of Rotterdam. Nee, lekker dicht bij huis, wie niet fietst of wandelt kan gratis parkeren om de hoek.

,,Het programma is top,” vervolgt Rob van Wijk. ,,Prachtige voorstellingen. Op kwaliteit willen we niet inleveren want dan ben je zo kwijt wat je in jaren zorgvuldig en soms met moeite hebt opgebouwd.”

Prachtig toneel

De schouwburgdirecteur doelt onder meer op toneel. De Nieuwe Doelen heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om toneel bij een groter publiek aan de man te brengen. De avonden met bekende cabaretiers gaan vanzelf goed. Met toneel is dat lastiger. ,,We hebben jaren de ‘parelvoorstellingen’ gehad,” vervolgt Van Wijk. ,,Ook dit jaar komen er prachtige toneelproducties.”

In de jubileumweek, donderdag 10 februari, ‘Lente’, een sprankelende tragikomedie over relaties. En Rob noemt met name ‘Masterclass’ met Pia Douwes over het bewogen leven van Maria Callas en ‘In de schaduw van Brel’ met Vera Mann, Rob van de Meeberg en anderen over de Franstalige Vlaming Jacques Brel en zijn aangrijpende muziek.

Grillig seizoen

Het is een grillig seizoen vinden Rob en Marianne. De trend van de afgelopen jaren, het publiek boekt steeds later, zet zich voort. Minder abonnees, meer losse verkoop. Dat maakt het allemaal wat onzekerder. Het publiek van De Nieuwe Doelen komt voor zestig, zeventig procent uit Gorinchem en regio. Een groot deel dus van elders uit het land.

,,Als er bijvoorbeeld op televisie aandacht is geweest voor een bepaalde voorstelling dan ‘googelen’ de mensen even naar de speellijst en komen ze soms hier terecht,” weet Marianne. De theaters in Nederland moeten het wat dat betreft ook een beetje hebben van de landelijke aandacht voor cultuur.

Grillig ook omdat de mensen te maken hebben gekregen met recessie. Velen leggen zich liever niet vast en boeken spontaan als het kan of als het zo uitkomt. ,,Gelukkig hebben we een goede kern vaste theaterbezoekers,” zegt Rob. ,,We hebben ieder seizoen ook een klinkend programma, waarmee we mensen binden. Het gaat eigenlijk heel goed. Ook de samenwerking met theater Peeriscoop is heel prettig en nuttig. Er is een hele goede wisselwerking ontstaan.”

Politieke keus

Rob van Wijk heeft voortdurend overleg met de gemeente. ,,Op zich werkt dat heel plezierig.” Maar de bezuinigingsopgave is nog niet ‘benoemd’. De onduidelijkheid maakt het werk lastig, vooral met boekingen voor het nieuwe seizoen. ,,We zijn al jaren kritisch en zuinig. De rek is er eigenlijk uit.”

Het meerjarencontract met een vast budget voor vier jaar loopt nu af . Er wordt discussie gevoerd over de toekomst. In de gemeenteraad is al een idee geopperd om in het gebouw ook andere voorzieningen zoals bijvoorbeeld kinderdagopvang te realiseren. Rob van Wijk vindt dat het gebouw daar niet geschikt voor is, maar projecten voor Na-School behoren eventueel wel tot de mogelijkheden.

,,Er moet een keus worden gemaakt,” zegt Rob. ,,Over wat je wilt, welk ambitieniveau. We voldoen nu goed aan de dorpshuistaak. Verenigingen, scholen en anderen weten ons te vinden. We willen de kosten voor hen zo laag mogelijk houden. En Nieuwe Doelen Zakelijk trekt nu gelukkig weer aan. De zakelijke markt heeft tot de zomer elke maand wel een boeking staan. En in april gaan we natuurlijk weer naar de bedrijfscontactdagen in de Evenementenhal. Netwerken is heel belangrijk.”

Voor een multifunctioneel gebouw moet wellicht eerder aan nieuwbouw worden gedacht; een multifunctioneel cultureel centrum. Het gebouw de Nieuwe Doelen is in 1961 geopend, daarna meermalen verbouwd en zal ook in de toekomst telkens weer aangepast moeten worden aan nieuwe wensen, eisen of wetgeving. ,,Wij snappen dat in tijd van bezuiniging nieuwbouw helemaal niet realistisch is. Opgepimpt kan dit gebouw zeker nog eens 25 jaar mee,” zegt Rob.

advertentie
advertentie