De Vries Robbé trots op resultaten

24 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Heb je het gezien in dagblad Trouw? Onze mavo zit nu bij de beste 10 van de 796 mavo’s in Nederland. Drie, vier jaar geleden behoorden we nog bij de slechtste vijf. We hebben een gigantische vooruitgang geboekt. Daar zijn we echt heel trots op.”

Locatiedirecteur Philip Lommers van het Merewade College De Vries Robbé lacht van z’n ene tot z’n andere oor. Hij is nog maar een paar jaar werkzaam in Gorinchem en constateert nu dat als het hele team de schouders er onder zet, de inspectie tot heel andere conclusies komt. Dagblad Trouw baseert haar jaarlijkse onderzoek op de cijfers van de inspectie. Vorig jaar waren die beduidend beter dan voorheen het geval was. De staatssecretaris kwam zelf kijken naar de nieuwe werkwijzen.

,,Het gaat goed met de hele school,” zegt Lommers. ,,Deze cijfers hebben vooral betrekking op de richtingen GL en TL (gemengde- en theoretische leerweg, voorheen mavo). We hebben er alles aan gedaan om deze richtingen bij te trekken.” Eén van de maatregelen is dat alle 80 GL en TL-leerlingen een laptop hebben gekregen. ,,Je kan niet meer zonder computer,” weet Lommers. ,,Je moet vernieuwen als het kan, zeker als je weet dat dat de toekomst is. We bieden mede daardoor heel eigentijds onderwijs.”

Totaal rookverbod

De Vries Robbé heeft 400 VMBO leerlingen plus 100 PRO leerlingen in het gebouw waar voorheen het Wellant College zat. Hier wordt praktijkonderwijs gegeven aan kinderen met een indicatie. In kleine klasjes en met extra begeleiding behalen zij een diploma, waarmee ze assistent kunnen worden of in sommige gevallen kunnen doorleren op MBO-2 niveau.

Alles bij elkaar telt De Vries Robbé dus 500 leerlingen. Philip Lommers en zijn team zijn trots op de resultaten. De afgelopen jaren zijn nogal wat vernieuwingen doorgevoerd en dan is het toch altijd even afwachten hoe de resultaten daarvan zijn.

Eén van de veranderingen is een totaal rookverbod, dus ook buiten op het schoolplein. ,,We zijn daar twee jaar geleden mee begonnen voor de klassen 1 en 2. Dat is langzaamaan gegroeid. Nu geldt het rookverbod voor de hele school en het schoolplein. Ze mogen in principe niet van het schoolplein af, het zijn kinderen van 13, 14 en 15 jaar. Ze komen eigenlijk net van groep 8. Alleen met toestemming mogen ze even weg, maar dan moet daar wel een goede reden voor zijn.”

,,Het rookverbod is overigens niet alleen een kwestie van ‘nee’ zeggen. We pakken het ook pedagogisch aan en bieden in samenwerking met Stivoro cursussen ‘stoppen met roken’. Stivoro was eerst heel verbaasd, maar vorig jaar zijn we gestart met een groepje van 9 of 10 kinderen en dit voorjaar willen we weer zo’n cursus aanbieden.”

De Vries Robbé verheugt zich al op de Open Dag die op vrijdag 28 januari van 15.30 tot 21.00 uur wordt gehouden. De PRO-school houdt Open Huis, op 10 februari, onder de noemer ‘I Love PRO’. ,,Dat wordt weer echt feest, heel gezellig met spelletjes en een markt. Iedereen is dan welkom.”

advertentie
advertentie