Raadsvergadering Gorinchem-Noord 1

29 januari 2011 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Mdvz,

Eindelijk is het er dan van gekomen, na ruim twintig jaar ligt er een voorstel voor een bestemmingsplan Gorinchem Noord. Dat zou een felicitatie waard moeten zijn, maar naar de mening van onze fractie geeft het ontwerpplan daar geen aanleiding toe.

Het door het college aan ons voorgelegde plan heeft teveel het karakter van een project waaraan lang gewerkt is zonder voldoende afstand te nemen om te kijken of het beoogde doel nog wel actueel is. Het voorliggende plan geeft ons het gevoel, dat de plannenmakers bezig zijn geweest vanuit een tunnelvisie. Toen in een grijs verleden de bouw van een woonwijk Noord niet haalbaar leek, werd overgeschakeld op bedrijfsterrein en daar bleef het bij.

Sinds de kaderstelling door de vorige gemeenteraad in 2007 is er nogal wat gebeurd in ons land en dat gaat ook niet aan Gorinchem voorbij. Dat zie je ook terug in het denken van mensen over de ontwikkelingen in ruimtelijke en economische zin. In ons raadsprogramma staat dat we de ontwikkeling van Noord voorzichtig moeten aanpakken en anders het hele plan moeten heroverwegen. Onze fractie stelt zich op het standpunt dat het voorliggende plan niet voorzichtig is, zeker niet als je naar het geheime stuk over de exploitatie kijkt. Naast allerlei berekeningen staat dit stuk bol van de onzekerheden en aannames. In dit bestemmingsplan ligt ook de Betuwelijn, een schoolvoorbeeld van hoe een groot project wordt begroot, nl alsof de lasten per definitie laag zouden zijn en de baten altijd mee zouden vallen. Het lijkt erop, dat de opstellers bewust of onbewust die methode hebben overgenomen.

Het zal u duidelijk zijn, dat wij ernstige bedenkingen hebben tegen dit plan als geheel. Dat betekent niet, dat er niets van deugt, maar wel, dat wij vinden dat Gorinchem recht heeft op een beter plan, dat meer op de actualiteit is gericht. Dat we daar geen twintig jaar over moeten gaan doen is vanzelfsprekend.

Ik zal nu op een aantal aspecten van het plan nader ingaan.

Voor een regiocentrum als Gorinchem is het van belang dat er openheid is naar het gebied waar je “klanten” wonen. Het aan ons toegestuurde plan maakt dat we eigenlijk met onze rug naar de regio gaan staan. Noord is het gebied, dat het best aansluit bij de bebouwde kom van Gorinchem. Door de wijze van inrichten die nu wordt voorgesteld ontstaat eigenlijk een nogal ondoordringbaar gebied, dat ook niet echt uitnodigend is. De toegang tot het gebied vanaf de A27 is niet gegarandeerd en zal in ieder geval nog zo’n tien jaar provisorisch zijn. De drukte op de A27 en waarschijnlijk ook de A15 zal door de halve aansluiting op een volle weg alleen maar toenemen. De bereikbaarheid van de binnenstad zal er ook niet beter op worden.

Je kunt erover twisten of Noord onderdeel is van het Groene Hart, maar de uitstraling van het gebied betreft in ieder geval zeer indringend die van het Groene Hart. Dat geldt met name ook voor het aangrenzende gedeelte van de gemeente Giessenlanden, dat in sterke mate op Gorinchem is georiënteerd. Ik wil het dan nog niet eens hebben over de situering van de windturbines, en de door die molens veroorzaakte zog-interferentie, die hinder voor o.a. flora en fauna oplevert. Bovendien staan de molens in de luwte van de geprojecteerd bedrijfsbebouwing. Onze fractie gaat (ook om principiële redenen) niet tegen windmolens vechten maar zou toch graag met u naar een andere oplossing zoeken.

De samenhang tussen ruimtelijke ordening en veiligheid begint de laatste tijd steeds duidelijker te worden. Het is de vraag of het verstandig is om een bedrijfsterrein met de voorgestelde milieucategorieën op een knooppunt tussen drie provincies te leggen. Hoe zit het bijv. met de interregionale opschaling tussen de verschillende veiligheidsregio’s en hoe zit het bestuurlijk bij calamiteiten?

In het ontwerpplan wordt aan de aanbodzijde veel ruimte gecreëerd voor o.a. kantoren. Zitten we daarop in de huidige situatie te wachten, is dat ook vanuit regionaal en landelijk belang een verstandig gebruik van de schaarse grond? Wij geloven van niet.

Mdvz ik zou nu graag ingaan op het geheime stuk van agendapunt 7b, maar omdat dat niet is toegestaan, zullen de burgers van Gorinchem moeten raden naar de motieven van de raad om grote bedragen uit te geven voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Een bedrijventerrein waarvan ze waarschijnlijk net als wij de dringende noodzaak niet inzien.

Samenvattend:

* Onze fractie ziet nut en noodzaak van het voorgestelde bestemmingsplan Noord niet in en dringt aan op een meer realistische benadering in een plan dat zich ook beperkt in ruimtegebruik en beschikbaarheid van infrastructuur.

* De grondexploitatie van het gebied bevat zoveel onzekerheden en aannames, dat alleen al om die reden wij het niet verantwoord vinden het plan vast te stellen.

Cees van der Roest

advertentie
advertentie