Koud avontuur voor ondernemend Gorcums duo

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM- Flip en Sharon Quak (vader en dochter) vertrekken komende vrijdag met hun 37-jarige eend ‘Brikkie’ naar het koude noorden van Finland. De 2900 kilometer lange tocht zal hen langs uitgestrekte besneeuwde en vrieskoude wegen leiden. Het Noorderlicht zal uiteindelijk hun ultieme beloning zijn. De weersomstandigheden, elanden en rendieren zijn onderweg de grootste obstakels. Over beren en wolven maken beide ondernemende Gorcumers zich minder zorgen. Twee weken later hopen zij weer boordevol verhalen in Gorinchem aan te komen.

Door Gerard Droog

Lapland, februari 2011. Op de 70ste breedtegraad is het nog hartje winter met gemiddelde temperaturen van -18 graden, terwijl uitschieters tot -30 zeker tot de mogelijkheden behoren. Een immens groot en koud continent dat zich uitstrekt van noordelijk Noorwegen tot het puntje van Finland. Het is het land van de geharde Lappen en de rendierenkuddes die in afwachting van de zomer op de schrale toendra’s hun karig kostje bij elkaar proberen te grazen.

Het is tevens het land van het fascinerende Noorderlicht. Voordat dit prachtige fenomeen de wetenschappelijke naam ‘aurora borealis’ kreeg, toen bekend werd dat het magnifieke kleurenspel teweeg werd gebracht door atmosferische zonnedeeltjes en het aardmagnetisch veld, geloofden de oude Lappen dat het te maken had met de geestenwereld. Volgens overlevering waren ze er van overtuigd dat het ging om een strijd tussen bovennatuurlijke krachten die boven hun hoofden werd uitgevochten. Volgens dezelfde overlevering zou in het Finse deel van Lapland, ter hoogte van de poolcirkel, in het plaatsje Joulupukki de Kerstman wonen. Een mystieke en wonderschone wereld in het land van de 188.000 meren en 5.2 miljoen inwoners, waarvan er bijna één miljoen in de hoofdstad Helsinki wonen.

In februari zijn de weinige wegen in het noorden van het land over het algemeen redelijk berijdbaar, maar wijk je van de gebaande paden af, beland je zondermeer in manshoge sneeuw waar geen doorkomen aan is. Flip en Sharon Quak, vader en dochter, vertrekken vrijdag vanuit Gorinchem naar het hoge noorden van Finland, een tocht van bijna 2900 kilometer. Niet in een comfortabele goed geoutilleerde 4x4 terreinwagen, maar met hun 37 jaar oude Citroën AK400, beter bekend als ‘besteleendje’.

Van een lange voorbereiding op deze barre tocht is geen sprake volgens Sharon Quak: ,,Drie weken geleden werd het besluit genomen toen wij op bezoek waren bij familie in Oldenzaal. Mijn neef Gert Jan en mijn oom Gerard zijn net zulke Eend fanaten als wij. Zij hebben de tocht naar het hoge noorden al zeven keer gemaakt. Nu ook mijn nicht Lenneke meegaat, had ik zo iets van ‘dat wil ik ook’.”

Vader Flip werd door zwager Gerard overgehaald ook aan boord te stappen, ,,maar die krijgt van mij eerst nog een paar Eend lessen,“ laat Sharon met een brede glimlach weten. Het gezelschap wordt gecompleteerd door haar achtjarig neefje Dirk die in Finland aan een aantal schoolprojecten gaat meedoen.

In no-time werden de voorbereidingen voor de tocht ondernomen. Het ‘Brikkie’ zoals zij haar auto liefkozend noemt, werd flink onderhanden genomen en geprepareerd voor de barre tocht. Flip Quak: ,,Wij hebben daarin veel ondersteuning gehad van de Gorcumse Citroëndealer Auto Maas. Zo mochten wij gebruik maken van de werkplaats en schonken zij ons een set winterbanden. Ook de verlichting werd aangepast. Wij hebben ver- en breedstralersop de auto gemonteerd,zodat we goed zicht hebben op de donkere afgelegen Finse wegen.”

Extra aandacht ging uit naar de isolatie van de auto: ,,Geen overbodige luxe in het barre winterweer,“ volgens Sharon. Het Huis opticiens zorgde voor de zonnebrillen tegen sneeuwblindheid en een bevriende Franse camping meldde zich spontaan als sponsor aan.

Vrijdag is de eerste etappe naar Oldenzaal. ,,Van daaruit rijden we zaterdag met drie ‘Eenden’ naar de Duitse havenplaats Rostock waar we ’s nachts inschepen op de ferry naar Helsinki om na 48 uur de eerste Finse kilometers te maken,” aldus Sharon. Er zit volgens haar geen echte missie achter de tocht: ,,Nee niet echt, of het moet het schoolproject van mijn neefje zijn. Het is vooral het avontuur dat ons trekt en natuurlijk het Noorderlicht.“ ,,Dat lijkt me echt magnifiek,“vult vader Flip aan, ,,In het noorden van Finland gaan we met een slee met Husky’s een Noorderlichttocht maken, iets waar ik nu al ontzettend naar uit kijk.”

Het weer op de 2900 kilometer lange tocht kan volgens beiden een grote rol spelen: ,,Sneeuw komt er in februari nog regelmatig voor, maar we worden onderweg goed op de hoogte gehouden. RTV Rijnmond weerman Ed Alders geeft ons dagelijks via Twitter de laatste weerberichten door. Daarnaast heb je in het zuiden te maken met overstekende elanden en in het noorden met rendieren. Van beren zullen we weinig last hebben omdat die deze maand nog in winterslaap zijn. Volgens informatie hoeven we ons ook niet druk te maken over wolven. Die schijnen zich in de winter ver terug te trekken in de bossen.” Op zondag 27 februari hopen beide Gorcumse avonturiers weer terug te zijn.

advertentie
advertentie