'Ik houd niet van dat gelikte'

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – De huiskamer van Els van Lis staat en hangt vol met zelfgemaakte lampen. De kunstenares koopt de armaturen bij de kringloop en maakt de lampenkappen zelf van vilt. Tijdens haar vorige expositie verkocht ze alle exemplaren en sindsdien is ze druk bezig geweest met een nieuwe collectie in mooie zachte basistinten. Deze zijn, als onderdeel van een gezamenlijke tentoonstelling met Kunstgroep Unique, de hele maand februari te bewonderen in het nieuwe stadhuis in Waalwijk.

Door Nadine de Kreij

Onder de merknaam Viltvanels maakt Els van Lis producten van vilt. Maar niet van de kant-en-klare vilt, die de meeste mensen kennen. Els maakt het zelf van textiel en schapenwol. ,,Het kan ook met de vacht van een lama of zelfs kattenhaar, maar die vind ik niet mooi. De krullen van schapen zijn daarentegen wel erg mooi. Ik gebruik de wol van ongeveer zes schapenrassen, waaronder die van Shetland-, Merino- en Gotlandschapen, die ik koop bij biologische boeren. Elke wol heeft weer andere eigenschappen”, aldus Els.

Hergebruik

De stoffen, armaturen en andere benodigdheden hebben allemaal al een eerder leven gehad. De kunstenares gebruikt uitsluitend gebruikte producten, die ze koopt bij de kringloop. ,,Erg mooi zijn stropdassen en oude kanten kleedjes. Daar zet ik mijn schaar in en verwerk ze in de wol. Ook de armaturen voor mijn lampen koop ik bij de kringloop. Ze zijn net anders, soms een tikje scheef, maar ze doen het wel. Ik houd niet van dat gelikte.”

Dozen, potten en manden vol met textiel, knopen en andere spulletjes staan strategisch om een lange eettafel heen. ,,Ik leg een lange lap katoen, linnen of zijde neer en daar leg ik de wol en andere stofjes op. De stof krimpt uiteindelijk tot de helft, vandaar dat ik op een erg lange tafel moet werken. In mijn hoofd heb ik dan al een beeld van hoe het eruit komt te zien. Ik ben er nu al meer dan tien jaar mee bezig, waardoor het materiaal voor mij geen verrassingen meer heeft. Daarna maak ik het geheel nat met een heel klein beetje zeep. Met een matje ertussen rol ik het op en dan moet je uren en uren rollen. De textiel en het wol worden dan helemaal door elkaar verweven”, legt Els uit.

Het mooie aan vilten is voor Van Lis dat ze eindeloos veel keuzes heeft. ,,Ik kan me er creatiever mee uiten. Het is schilderen met textiel en ik kan zelf bepalen hoe dun of dik ik het wil hebben. Ik kan ook in 3D werken, wat inhoud dat ik in opdracht een kledingstuk kan maken van vilt zonder dat er een naad in zit”. Zo maakt ze onder andere sjaals, jurken en bodywarmers. ,,Soms nemen mensen ook een eigen stukje stof mee, van een kledingstuk van een overleden moeder of gewoon een stofje dat ze erg mooi vinden. Dat verwerk ik dan in het kledingstuk.” Naast lampenkappen en kledingstukken bevat de collectie van Viltvanels ook woonaccessoires bestaande uit kussenhoezen, kleden en spreien.

Rust

,,Als ik aan het werk ben, dan ben ik alleen maar daar mee bezig als een soort Mindfulness meditatie. Hoe het voelt, ruikt en ordent is heel aangenaam. Het is niet alleen maar mijn werk, maar ook een vervulling. Ik word van vilten misschien niet rijk, maar wel heel gelukkig.” Ook aan de deelneemsters van haar workshops merkt Els dat er een soort rust over ze heen gaat. ,,Tijdens mijn workshops ben je lekker aan het frummelen. Verschillende kleuren textiel neerleggen en iets moois creëren. Iedereen ziet er altijd zo happy uit als ze er mee bezig zijn. Misschien dat dat komt omdat het resultaat altijd mooi is. Het is altijd goed.”

Elke laatste zaterdag van de maand is Els te vinden in de Wereldwinkel in Arkel, waar ze haar viltkunsten aan het publiek laat zien. ,,Mensen kunnen dan komen kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat en kunnen me vragen stellen.” De workshops die Van Lis geeft zijn op maat gemaakt. Geïnteresseerden kunnen zelf aangeven wat ze willen maken, met hoeveel personen en kiezen uit verschillende locaties.

Voor meer informatie over Viltvanels zie http://sites.google.com/site/viltvanels of mail naar elsvanlis@gmail.com.

advertentie
advertentie