‘Er hangt wel wat vanaf op 2 maart’

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

‘Sommige bezuinigingsplannen gaan over de grens van fatsoen’

Hardinxvelder Kim Putters (37) staat op nummer 2 bij de PvdA

De Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart zijn voor de meeste mensen misschien een ‘ver van mijn bed show’, maar er hangt dit keer wel veel vanaf. De Statenleden kiezen namelijk eind mei de 75 Eerste Kamerleden; het Congres dat nieuwe wetgeving van het kabinet moet goed- of afkeuren. Jarenlang was dit een vrij onmerkbaar proces. Maar dat is nu veranderd. Er is een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. De Eerste Kamer roert haar staart en heeft al twee ingrijpende maatregelen tegengehouden; de 19 procent BTW op cultuur is uitgesteld en de 8 procent korting op partnertoeslag in de AOW is weggestemd. ,,Het lijkt wel of de regering nu wacht met nieuwe voorstellen tot na de verkiezingen”, denkt Kim Putters. De 37-jarige Hardinxvelder is al sinds 2003 Eerste Kamerlid en staat nu op nummer twee van de PvdA-kandidatenlijst, onder Marleen Barth. Kim Putters wil het platteland en de polders vertegenwoordigen, maar de mensen kunnen dus niet rechtstreeks op hem stemmen, wel indirect via een PvdA-Statenkandidaat.

H’VELD/G’DAM - ,,Als je 2 maart gaat stemmen, krijg je twee voor de prijs van één”, lacht Kim Putters. Hij rolt op het ogenblik van de ene drukte in de andere. De Hardinxvelder heeft een baan als hoogleraar aan de Erasmus universiteit, is Eerste Kamerlid en ook nog gemeenteraadslid.

Door Everdien Hamann

Een werkbezoek van de commissaris van de koningin Jan Franssen aan zijn mooie dorp aan de Merwede is nog niet achter de rug, nee, dat kan hij echt niet missen, of de verkiezingscampagne dient zich al weer aan. Dat is natuurlijk landelijk werk. ,,Met Job Cohen gaan we campagne voeren in Limburg en Groningen en debatten voeren in Gouda en Flevoland. Ik moet er wel even wat extra tijd voor reserveren, maar het is zo leuk om te doen.”

Kim Putters heeft bestuurskunde gestudeerd met gezondheidszorg als specialisatie. Hij promoveerde met een proefschrift over marktwerking in de gezondheidszorg en is nu Hoogleraar Management van Instellingen. De Hardinxvelder speert naar de top. In de top honderd meest invloedrijke mensen in de gezondheidszorg staat hij al op nummer zeventien. Hij geeft op het Erasmus colleges en weet als geen ander dat er juist in de gezondheidszorg veel moet gebeuren.

Eerlijk

,,Er hangt heel veel vanaf, deze verkiezingen”, vervolgt hij. ,,Er komen bezuinigingen aan die soms de grens van het fatsoen overschrijden. Neem nou bijvoorbeeld de plannen voor de Wajong-jongeren. Het gaat om werkplekken voor gehandicapte jongeren. Je mag hen het uitzicht op een zinvol bestaan niet afnemen.” Putters ziet dan liever een goede, maar geleidelijke regeling voor hypotheekrenteaftrek en/of geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd. Maatregelen waaraan Nederland in de (nabije) toekomst toch niet aan kan ontkomen. De gezondheidszorg moet volgens Putters anders georganiseerd worden. ,,Het kan niet zo doorgaan dat ouderen telkens hogere premies voor hun kiezen krijgen, meer eigen bijdragen moeten betalen en minder zorgtoeslag ontvangen. Het moet echt heel anders worden in Nederland.”

Putters gebruikt in discussies over bezuinigingen vaak het woord ‘eerlijk’ en dat meent hij oprecht. ,,Het is niet eerlijk om op gehandicapte jongeren, kinderopvang en onderwijs te korten.” Hij vindt het wel eerlijk dat de animal cops zijn geschrapt. ,,Dan kan je beter iets doen aan kindermishandeling en zedenmisdrijven.”

Groene Hart

Het zijn allemaal landelijke discussies waar de verscheidene partijen verschillend over denken. Maar ook door het gemeenteraadswerk is Putters met beide voeten in de Alblasserwaardse klei blijven staan. ,,Ik wil het platteland vertegenwoordigen en hier, in ieder geval de komende tijd gemeenteraadslid blijven. Deze taken zijn heel goed te combineren. Wel zal ik het stokje gaan overdragen over een tijdje, want de nieuwe generatie van Niek Verkaik moet ook een kans krijgen in de gemeenteraad."

,,De Alblasserwaard is een regio tussen stad en platteland. Dat moet zo blijven”, zegt hij beslist. ,,Het moet hier groen blijven. En we moeten het Groene Hart beschermen. De gemeenten, en ook de raadsleden, moeten het lef hebben om over het eigen belang heen te kijken en regionaal leren denken. Veel meer samen doen. Anders krijgen we echt met herindeling te maken. Ik ben niet voor herindeling, daarom moeten we nu aanpakken juist om herindeling te voorkomen. Er is zo veel te doen. Investeren in groen en toerisme bijvoorbeeld. Dat kan veel beter. En op gebied van Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en sportaccommodaties kan er veel meer als je het samen doet. De reinigingsdienst is zo’n voorziening die we nu regionaal organiseren. Dat is goed. Maar als je je voorzieningen niet meer op orde hebt, dan loop je kans op herindeling.”

In dit verband noemt Putters ook de windmolens. ,,Het is belangrijk dat die op plekken komen waar inwoners er geen last van hebben, op industrieterreinen bijvoorbeeld. Kennelijk zijn we niet in staat om dit samen te doen, ik begrijp de acties, maar dan zal provincie de beslissingen gaan nemen.”

Genoeg stof om over te praten. En dat doet Putters graag. ,,Ik hoop wel dat de mensen in het dorp me gewoon blijven aanspreken, bij de supermarkt of in de Dam, de kroeg hier in het dorp. Dat zou ik echt heel leuk en belangrijk vinden.”

Foto: Kim Putters staat op nummer 2 voor de Eerste Kamer, maar zijn hart blijft in de Alblasserwaard.

advertentie
advertentie