Open brief bewoners Gorcum Noord over het AZC

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Ingezonden brief

Beste gemeenteraad en medeburgers van Gorinchem,

Wij geven u hierbij het unanieme standpunt van alle bewoners ten Noorden van de A15 rondom het gebied de Grote Haar over het AZC plan.

Allereerst moet het ons van het hart dat we betreuren dat de berichtgevingen rondom de eventuele komst van een AZC in de gemeente ons heeft moeten bereiken via de lokale pers en niet, zoals te verwachten en gebruikelijk is, via een meer persoonlijke benadering als post of mail.

Wij kunnen u informeren dat wij niet blij zijn met de door u voorgenomen plannen betreffende het plaatsen van een azc. Wij willen liever geen asielzoekerscentrum bij ons in de buurt. Wij hebben bezwaren en zorgen.

(Wij behouden ons te allen tijde het recht voor hiertegen bezwaar aan te tekenen en planschade in te dienen maar zijn wel bereid met jullie in gesprek te gaan.)

Laat er geen misverstand over bestaan, wij zijn niet blij. Onze keus om in Gorinchem Noord te gaan wonen was gebaseerd op de ruimtelijkheid, het groen en de landelijkheid van het gebied en u zult begrijpen dat als dit plan doorgaat deze factoren komen te vervallen en dat is teleurstellend, dat doet pijn..

Natuurlijk begrijpen wij dat asielzoekers mensen zijn die (maar wat ) graag een nieuw leven willen opbouwen na alle problemen waar ze mee te maken hebben gehad, wat ze hebben moeten doorstaan en de moeite die ze hebben gedaan om hier te komen.

Dat er daarom AZC’s ergens moeten komen en dat dit in het meest ongunstige geval in onze eigen achtertuin zou moeten, is iets wat we liever niet zien gebeuren , maar waarvan we wel weten dat het een consequentie kan zijn van het wonen in (het Groene Hart van) een dichtbevolkt land.

Nu moet op zeer korte termijn de gemeenteraad gaan besluiten op basis van een intern haalbaarheidsonderzoek. Dit haalbaarheidsonderzoek hebben wij gelezen en wij zijn mening dat dit onderzoek beknopt, eenzijdig richtinggevend en onvolledig is. De volgende vragen worden in dit onderzoek niet afdoende beantwoord:

Wat is het rendement van het AZC, over de beoogde minimale 15 jaar. Zeker in deze tijd van grote bezuinigingen is dit een vraag waarvan wij ons voor kunnen stellen dat de gemeenteraad deze uitbreid gedocumenteerd beantwoord wil zien. Is er onderzoekgedaan naar de kosten en de baten voor de komende 15 jaar? Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan de directe kosten van het AZC maar ook aan bijvoorbeeld: De mogelijke planschade als gevolg van de vestiging van het AZC op de Grote Haar? Zijn alle financiële en maatschappelijke kosten in kaart gebracht (denk daarbij aan aanleg wegen, toezicht, veiligheid) voor de komende 15 jaar? Wegen alle baten dan op tegen de gemaakte kosten en compenseren deze baten dan ook de enorme druk die op de naaste omgeving van het AZC gaat worden uitgeoefend (denk aan overlast, verkeersoverlast).

Als gemeentebestuur heeft u meer belangen dan alleen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is duidelijk geworden dat er ook aanzienlijke financiële belangen zijn en dit geeft de noodzaak aan van een onafhankelijk en objectief onderzoek. Snelle besluiten schijnen van belang te zijn en gaan ten koste van weging en zorgvuldigheid. Wij vragen de gemeenteraad dit zelf ter hand te nemen.

Willen wij als bewoners overtuigd raken van de noodzaak dan zou er meer objectieve helderheid moeten komen over het waarom van Gorinchem in vergelijk met andere plaatsen, die vraag is niet beantwoord. De locatie Grote Haar vinden wij erg snel bepaald, er is geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden er met projectontwikkelaars uit te komen, er is dan ook geen enkel inzicht of dat nu echt zoveel duurder is. Aangezien er geen enkel financieel plaatje bij dit rapport zit, weten wij niet of u in staat bent de maatschappelijke kosten te betalen die erbij horen, zoals aanpassing wegennet en planschade.

Wat wij echt onbegrijpelijk vinden en zullen blijven vinden is de grootte van het project:: 700 asielzoekers loslaten op de Haarwijk en de Wilhelminalaan, wij kunnen ons niet voorstellen dat u hier zo makkelijk mee omgaat.

Wij zijn van mening dat dit onvoldoende beheersbaar is en niet passend bij de grootte van de Haarwijk. Hoe gaat de handhaving en dagbesteding van deze grote groep mensen gestalte krijgen, welke afspraken zijn er gemaakt en welke garanties zijn er gegeven door het COA met betrekking tot deze problemen. Is er in kaart gebracht welke overlast de buurt mag verwachten als de al dichtbevolkte wijk plotseling wordt uitgebreid met 700 bewoners.

Niet op de laatste plaats halen we de infrastructuur nog even aan. De huidige locatie bevindt zich in een gebied waar, mede door een groeiend stuk industriële en commerciële ontwikkeling alsmede de positionering van zo’n beetje alle scholen van Gorinchem in ditzelfde gebied, reeds een overspannen en onveilige verkeerssituatie bestaat.

De eventuele komst van een AZC, hetgeen de nodige logistieke en sociaaleconomische zaken tot gevolg heeft, wordt enkel als mededeling gedaan. Er wordt tot op heden niet of nauwelijks belicht wat de motivatoren zijn voor de gemeente Gorinchem om wederom een AZC binnen de gemeente grenzen toe te laten. De enige informatie die de inwoners tot op heden heeft bereikt heeft te maken met de mogelijke locaties waar een vestiging mogelijk zou zijn.

Zoals eerder aangegeven zijn de financiële gevolgen en eventuele opbrengsten onbekend, de maximale periode wordt niet genoemd en een bewoners aantal van 700 doet veel, heel veel vragen rijzen. Dit niet op de laatste plaats vanwege de ervaringen vanuit het verleden op Gorinchem Oost, waarbij de populatie op ongeveer de helft van het aantal bewoners waarover nu wordt gesproken lag, op een locatie die buiten de woonkernen lag en waarbij er wel een goede infrastructuur aanwezig was. Ondanks al die positieve randvoorwaarden zijn er toentertijd voldoende meldingen van onrust en zwerven van AZC bewoners bekend.

Het is niet onze bedoeling om ons per definitie negatief op te stellen tegenover de plannen van de gemeente Gorinchem echter leven er wel een heleboel vragen onder de bewoners van Gorinchem Noord. Vragen die beantwoord dienen te worden alvorens er een gevoel zal ontstaan dat de beslissingen duidelijk doordacht en onderbouwd zijn. Als het dan toch zo moet zijn dat dit de enige mogelijkheid is voor een asielzoekerscentrum en dat het COA dit de enige geschikte locatie in de regio vindt, en u ons duidelijk kunt maken waarom dit de enige locatie is, dan willen wij, met de nodige voorwaarden en bezwaren, bereidheid laten zien, MAAR we vinden het aantal beoogde bewoners veel te groot. Wij zijn van mening dat dit enorme aantal mensen lastig te beheersen is en hebben daardoor zeer grote twijfels over de geplande grootte van het asielzoekerscentrum. En naast de vele vragen zijn er natuurlijk ook diverse suggesties denkbaar met betrekking tot de alternatieve locaties, de dagbesteding, de logistiek en de veiligheid waar naar onze beleving ook eerst aandacht aan moet worden besteed alvorens een dergelijke belasting over de gemeente en haar inwoners af te roepen. Een weloverwogen kosten-baten verhaal dus!

Al deze argumenten en overwegingen leiden tot een groot aantal vragen die, naar onze mening, vooraf beantwoord zouden moeten worden alvorens tot een goed gefundeerd besluit te kunnen komen::

* Hoe gaat de dagbesteding eruit zien? Volkstuintjes, recreatie, etc…Geen papieren beloftes maar hoe gaat dit waargemaakt worden?

* Hoe gaat de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers in zijn werk? (m.a.w. hoe wordt ongewenst zwerven voorkomen en/of vermeden?)

* Is het mogelijk dat de asielzoekers gratis van de trein tussen station Gorinchem Noord en Gorinchem Centraal gebruik kunnen gaan maken zodat ze beter de hele stad kunnen bereiken en niet met zijn allen over de Haarsekade moeten?

* Gorinchem heeft al eerder aan haar plicht voldaan door een tijdelijk asielzoekerscentrum te huisvesten in Oost. Waarom nu weer? Kan een andere gemeente niet haar plicht hierin doen?

* Is er onderzocht in welke mate de verkeersintensiteit gaat toenemen? (Bevoorrading, personeel etc)

* Is er vooraf onderzoek geweest inzake kosten – baten? Wat is het rendement op de langere termijn?

* Hoe wordt de sociale veiligheid in de gaten gehouden, wat wordt het toezicht op de deze groep?

* Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat de situatie beheersbaar blijft?

* Hoe gaat het met de verkeersoverlast? Gezien de nu al te hoge verkeersintensiteit op de Haarsekade en Haarweg die leidt tot filevorming en veel overlast vormt voor de omwonenden.

* Bereikbaarheid in geval van calamiteiten?

* Oude situatie op Oost met 400 inwoners gaf al problemen, hoe gaan jullie de situatie met deze grote groep van 700 inwoners beheersbaar houden?

Suggesties met betrekking tot de gekozen locatie:

In feite, met name door gebrek aan relevante onderbouwing alsmede inzicht in een cijfermatige indruk over de te kiezen locatie, kan naar beleving van de bewoners van Gorinchem-Noord elke van de, door de gemeente in het erg beknopte en eenzijdig richting gevende onderzoek genoemde, locaties nog altijd worden gekozen en / of preferent worden gemaakt.

Correspondentie adres Bewonersvereniging Gorinchem Noord:

p/a

Fam. van Deelen

Haarweg 3

4241 TA Arkel

advertentie
advertentie