Zaal mist draagvlak voor AZC

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

‘Onderzoek is een sigaar uit eigen doos’

GORINCHEM - ,,Wij missen in het hele plan voor het AZC draagvlak bij de burgers. Je moet de mensen toch eerst duidelijk informeren en draagvlak creëren, voordat je een locatie gaat zoeken? Waarom worden wij niet serieus genomen? We betalen keurig onze belastingen, we wonen gewoon hier, en dan wordt dit je zo door de strot geduwd.”

Een twintigtal bewoners van de Haarwijk wonden er vorige week tijdens een discussiebijeenkomst over het AZC met GroenLinks in de Heul geen doekjes om. Zij vinden dat de gemeente de eerste en belangrijkste stap heeft overgeslagen.

Groot was de opkomst niet, maar deze bijeenkomst was wel openbaar. Zo’n twintig bewoners en evenveel locale politici en andere betrokkenen gingen een open gesprek aan, waarbij eenieder aan bod kwam zijn of haar (pijn)punten te noemen. De zaal had grote moeite met de wijze waarop nu besluiten worden genomen. ,,We mogen toch wel een beetje meepraten?”

In het forum hadden de mensen van GroenLinks zitting. Fractieleider Rutger van Breemen en gemeenteraadslid Ilhan Tekir probeerden vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, zonder de opvattingen van GroenLinks geweld aan te doen. ,,Wij zijn voor een AZC,” opperden zij. ,,En we hadden ook liever gezien dat het voor de verkiezingen bekend was. Dan hadden we ons standpunt bij de verkiezingen zeker kenbaar gemaakt.”

Klankbordgroep

Van Breemen opende de avond met een korte toelichting over onder meer voorwaarden die de coalitie aan het COA wil stellen. ,,Zijn we nog iets vergeten?” vroeg hij. Het panel kreeg vervolgens tal van vragen en opmerkingen over zich heen. De mensen van de klankbordgroep Haarwijk hadden het gemeentelijk onderzoek naar een geschikte locatie, de Groote Haar bij Papland, goed bestudeerd. ,,De gemeente had dit onderzoek niet zelf moeten doen, maar moeten uitbesteden aan een onafhankelijk bureau. Nu keurt de slager zijn eigen vlees.” ,,Alle mogelijke locaties in Gorinchem zijn onderzocht,” kaatste Van Breemen. ,,Wij kiezen voor Papland.”

Maar de meeste bewoners in de zaal kenden het rapport niet en ventileerden andere bezwaren. Zij vinden een centrum met 700 asielzoekers veel te groot. ,,Het is voor ons beangstigend als je er ineens 700 mensen bij krijgt in een wijk, die zijn huidige problemen amper aankan.” En vervolgens: ,,Op oudejaarsavond moet er bij de Koningin Wilhelminalaan een feest worden georganiseerd, want anders loopt het daar gierend uit de klauwen.”

Andere bewoners, die regelmatig in de omgeving van de Groote Haar fietsen of er de hond uitlaten, constateren dat daar niets te doen is. De bewoners zullen de wijk intrekken en naar verwachting hun boodschappen in de Koningin Wilhelminalaan gaan doen. ,,Dat kan de wijk niet aan,” stellen bezorgde buurtbewoners. ,,Het gaat gewoon fout lopen. Valt er dan helemaal niet te praten over het aantal mensen, wat we aankunnen, wat nog beheersbaar is qua verhouding?” De mensen van GroenLinks deelden mee dat voor de gemeente 700 bewoners een maximum is, maar voor het COA een minimum.

,,Kunnen zij dan niet een gratis treinabonnement krijgen naar de binnenstad?” Die suggestie zal GroenLinks meenemen.

Op de foto: Bewoners van de Haarwijk in discussie over de komst van een AZC op de Groote Haar bij Papland.

advertentie
advertentie