Plaquette op huis Esther van Vriesland

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het vroegere woonhuis van Esther van Vriesland, op de hoek van de Kalkhaven, wordt voorzien van een plaquette. Burgemeester Piet IJssels onthult donderdag 10 februari om 15.45 uur de herdenkingssteen. Voorzitter Onno Albada van het 4-meicomité spreekt en Opperrabbijn Jacobs houdt een toespraak gekoppeld aan een gebed.

Esther van Vriesland, een meisje van 15 jaar uit Gorinchem, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij, totdat ze werd opgepakt door de Duitsers en vergast in Auschwitz. Haar dagboek is vorig jaar opnieuw uitgegeven en stond met het thema 'uitsluiting' centraal bij de herdenking en viering van 4 en 5 mei. In het kader van 65 bevrijding organiseerde het merewade tal van activiteiten zoals een Run for Freedom, een bijzonder toneelstuk in de Nieuwe Doelen. Het Gorcums Museum hield in samenwerking met het Regionaal Archief een tentoonstelling over de Jodenvervolging.

Esther's vroegere woonhuis krijgt nu bijzondere aandacht door middel van een plaquette aan de muur. Het statig verheven huis op de hoek van de Kalkhaven en de Lombardstraat heeft allang nieuwe bewoners, maar herinnert voorbijgangers zo aan haar geschiedenis. De plaquette is gemaakt door Heleen Huisman, beeldend kunstenares uit Bennekom. Ze heeft gewerkt aan de hand van de spaarzame foto's die er zijn van Esther van Vriesland. De wensen bij het maken van de plaquette waren: Jong en glanzend, oud door de omstandigheden en indrukwekkend door haar geschiedenis.

advertentie
advertentie