Jubilerend MAAS! in teken van Vesting3hoekdagen

25 februari 2011 om 00:00 Nieuws

WOUDRICHEM - MAAS! viert haar tiende editie door plannen voor een feestje te smeden. De vesting maakt zich op voor de komst van Jacoba van Beieren, Hugo de Groot en Hendrik Hamel. MAAS! presenteert een programma met interviews, humor, discussie en debat. Van, voor en door vestingbewoners en natuurlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van de historische vesting van Woudrichem. De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 10 maart om 20.30 uur in 't Kruithuis, Arsenaal Woudrichem.

Woerkums eerste burger schuift aan om te vertellen wat de bedoeling is van de Vesting3hoekdagen. Wat mogen de bewoners verwachten? Gaat de vesting terug naar de middeleeuwen met stro en zwijnen op straat? Komt Jacoba incognito met föhn en tattoos aangevaren? Wie is Hendrik Hamel en wordt het niet eens tijd dat Hugo de boekenkist verlaat? Creatief brein Roy Grünewald bedacht het concept voor de Vesting3hoekdagen en licht een tip van de sluier op. Om de ware historie niet om zeep te helpen, wordt streekarchivaris a.i. Hildo van Engen ingevlogen. Hij kondigt alvast de komst van de ware Jacoba-kenner aan.

De buurtverenigingen doen uit de doeken wat zij gaan versieren, koren zingen uit volle borst(en), het verenigingsleven doet mee en ook de vereniging voor vreemdelingenverkeer is vertegenwoordigd tijdens deze tiende MAAS!. Jacoba staat ook op de kaart bij Hollywoudkenner Jelle Bakker. Wij spreken hem over de 'making of' een Jacoba-in Woerkum-film. Er is een ‘ware Jacoba's verkiezing en de Jacobapenning wordt uitgereikt aan een Woerkumse VIP.

MAAS! is eind 2005 opgericht door de redactie van het vestingblad 't Poortaol. Op originele wijze wordt aandacht gevraagd voor de specifieke positie van de vesting Woudrichem binnen het kader van de plattelandsproblematiek. Het doel is met name bewoners actief bij de toekomst van de vesting te betrekken. MAAS! doet dit door twee maal per jaar in het Arsenaal een live praatprogramma te organiseren. Voor de pauze bevragen historica Paula Jorritsma en notaris Robert Salomons een aantal personen en na de pauze is er ruimte voor discussie en debat. Als bewonersplatform zoekt MAAS! samenwerking met de gemeente, de ondernemersvereniging, wooncorporaties en al die anderen die zich inzetten voor de toekomst van Woudrichem en haar bewoners.

advertentie
advertentie