ICT in Peeriscoop

1 maart 2011 om 00:00 Cultuur

GORINCHEM - In de reeks ‘Peeriscoop op zondag’ spreekt Ron Vuur 6 maart vanaf 16.00 uur over duurzame ICT onder de titel ‘ICT straks vuiler dan vliegtuigen?’. De foyer is vanaf 15.00 uur geopend, de toegang is gratis.

Het elektriciteitsgebruik van de ICT sector steeg de afgelopen jaren fors. Uit een studie van Economische Zaken blijkt dat bijna 2 procent van het energiegebruik in 2008 ICT gerelateerd is. Tussen 2006 en 2008 steeg het verbruik voor ICT toepassingen twee keer zo hard als het totale elektriciteitsgebruik.

De stijging is vooral toe te schrijven aan de groei van het aantal datacenters. Het elektriciteitsgebruik van datacenters is met 52 procent toegenomen sinds 2006. Dit komt door het groeiend aantal toepassingen op internet, zoals video´s en games, dat meer dataverkeer vraagt. De verwachting is dat het stroomverbruik door datacenters de komende tien jaar met een factor tien zal stijgen.

Positief is dat inmiddels een kwart van het elektriciteitsgebruik van de datacenters wordt opgewekt met groene stroom. Hierdoor wordt de stijging van de CO2-uitstoot nog enigszins beperkt. EZ wil dat er in de toekomst meer groene datacenters komen. Datacentra en netwerken zijn goed voor 20 procent van het geheel van ICT energie verbruik, maar ze groeien wel het hardst met een toename van 52 procent in twee jaar.

uInfo: www.peeriscoop.nl / www.delfgaauw.nl

advertentie
advertentie