GKV schrijft historie met kampioenschap

27 februari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In de sporthal Riederpoort in Barendrecht, volledig gevuld met in Oranje uitgedoste enthousiaste GKV supporters, behaalde GKV met nog twee wedstrijden te gaan het kampioenschap via een 19 - 25 overwinning op Vitesse. De promotie naar de hoofdklasse in de zaal is in de lange clubhistorie een ongekende prestatie, waarmee de Gorcumse Korfbal Vereniging nu na PKC en Deetos de derde vereniging van de regio is op dit niveau.

Bij GKV startte de goed spelende Maren den Besten in de basis voor Yvonne Casteleijn, die tobt met een meniscusblessure. Het begin van de wedstrijd verliep voor beide ploegen bijzonder moeizaam. GKV had duidelijk last van de spanning. Pas na 10 minuten viel het eerste GKV doelpunt via een strafworp door Rachid Maachi 1-1. Eliza Roest scoorde vervolgens rap 1-3, maar de GKV doelpuntenmachine kwam toch niet echt op gang. GKV had duidelijk moeite met tactiek van de thuisclub om de rebound te verstoren. Vitesse kwam zelfs met 5-4 voor, maar Arjan de Hoog en even later Petra Verschoor benutten kleine kansen onder de korf en Eliza Roest van afstand zorgden voor een magere 6-7 ruststand.

Na rust deden de Gorcumers er duidelijk een schep bovenop, wat direct via strafworpen een stand van 6-9 opleverde, omdat de thuisploeg aan de noodrem trok. Arjan de Hoog scoorde nog een fraaie 7-10, maar onachtzaamheid in de verdediging bracht Vitesse langszij 10-10. Gelukkig kwam toen topscorer Rachid Maachi op stoom. Hij zorgde met drie rake afstand schoten voor 12-14. Bij 13-14 drukte GKV definitief door, met nog 16 minuten op de klok, door Vitesse aanvallend murw te spelen. Eerst Eliza Roest met een schot van afstand, daarna twee benutte strafworpen van Rachid Maachi en toen een koele afmaker van Petra Verschoor zorgden voor 13-18 met nog 10 minuten op de klok.

Vitesse kwam nog een keer terug tot 16-19 maar toen was definitief het pleit beslecht via doelpunten van Eliza Roest, tweemaal Rachid Maachi, een dubbelscore van afstand door Kees Baks en een uit een dieptepass van Marlijn Kranendonk een heel fraai doelpunt van Saskia de Waard: 19-24. In de slotseconde, met de GKV aanhang al feestend aan de kant, scoorde Eliza Roest nog uit een strafworp 19-25.

Coach Jan Tonny Visser was enorm trots op de pracht teamprestatie van zijn ploeg. ,, Door de extra spanning wad dit niet hun beste wedstrijd speelde, maar wel toonden ze met zijn allen een sterke focus om het karwei af te maken. GKV heeft het kampioenschap veroverd dankzij een ploeg met een mooie balans van routine en jong talent, die keihard werkt en een enorme winnersmentaliteit toont. Er is de bereidheid bij het team om in het belang van het maximale resultaat, in de steun en rebound posities volledig in dienst te spelen van de schutters, die dat op hun beurt deze competitie telkens weer uitstekend waar hebben gemaakt."

Vitesse is door deze uitslag gedegradeerd. Zaterdag speelt GKV uit bij streekgenoot Vriendenschaar om 18.20 uur in de Wielewaal in Hardinxveld-Giessendam.

Opstelling GKV: Eerste aanval: Rachid Maachi, Arjan de Hoog, Saskia de Waard, Tamara van de Bosch (Marlijn Kranendonk). Eerste verdediging: Eliza Roes, Kees Baks, Petra Verschoor, Maren den Besten (Carla van der Laan). Coach: Jan Tonny Visser

Doelpuntenmakers: Rachid Maachi 10, Eliza Roest 8, Arjan de Hoog 3, Kees Baks 2, Petra Verschoor 2, Saskia de Waard 1.

Stand: GKV 12-20 (kampioen); Oranje Wit 12-15; Oost Arnhem 12-14; Nieuwerkerk 12-13; Vriendenschaar 12-12; Tjoba 12-10; Reko 12-8; Vitesse 12- 5 (gedegradeerd).