Open Pastoraat maakt werk van Jozefverhaal

28 februari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Eigentijds willen ze zijn, de mensen van het Open Pastoraat in Gorinchem. Eigenzinnig ook; geen dogma's staan centraal, maar aansluiten bij wat mensen aanspreekt is belangrijk. Dit komt op een bijzondere manier tot uiting in het project dat de gemeente heeft bedacht voor de veertigdagentijd (de tijd voorafgaand aan Pasen, red.), Paaszondag en de periode van viering daarna. ,,Het is een project 'tot lering ende vermaak'. We willen deze christelijke hoogtijdagen uiteraard inhoudelijk dichterbij brengen, maar we doen dat op een speelse manier," aldus dominee Kirsten Slettenaar.

Door Ariënne Megchelsen

Op woensdag 9 maart begint het allemaal. Dan luidt Aswoensdag het begin van de veertigdagentijd in. ,,Deze periode is van oudsher een tijd van bezinning, inkeer en verstilling," vertelt Aad Schravendeel, medeorganisator. ,,Op Aswoensdag houden we een bijeenkomst in de Dalemse Kerk om 19.00 uur. Qua vormen sluiten we aan bij de Rooms Katholieke traditie. Er is bijvoorbeeld een ritueel waarin as een belangrijke rol speelt. Ook wordt er een korte meditatie gehouden waarbij we het thema introduceren: het Jozefverhaal."

Dit Bijbelse verhaal staat tijdens het hele project centraal en verbindt alle elementen aan elkaar. ,,In Jozefs leven waren dromen heel belangrijk. Dit verbinden we met het leven van Jezus: was hij ook een dromer? En ben jij een dromer? Voor de mensen die de meditaties verzorgen is het de uitdaging om het verhaal dicht bij de mensen te brengen. Dat kenmerkt ons; de overdenkingen worden altijd op jezelf betrokken."

Soberder

Ook tijdens de zondagse diensten in de veertigdagentijd zal het Jozefthema centraal staan. ,,Deze diensten zijn soberder dan anders. Ze zijn meer gericht op verstilling," vertelt Kirsten. Vlak voor de Stille Week (de week voorafgaand aan Jezus' opstanding, red.) verzorgt de vrouw van Aad, Willy Schravendeel, op donderdag 14 april een programma met poëzie en muziek. ,,Door het gebruik van eeuwenoude muziek en eigentijdse gedichten willen we de emoties van mensen raken en hen zo voorbereiden op de Stille Week. Deze avond heeft de titel 'Lamento', wat 'ik klaag' betekent."

De 'klaagtijd' is de laatste aanloop naar het hoogtepunt, de Paaszondag. ,,Voordat er een nieuw begin komt, moet je eerst ergens doorheen," legt Kirsten uit. ,,Er ligt wel een steen voor het graf; je moet ergens doorheen kluiven. Paaszondag markeert vervolgens het moment van opnieuw beginnen." De diensten in de Stille Week worden gehouden op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Paaszondag is vervolgens een 'feestelijke dienst' om 10.00 uur.

Uitzending bij IKON

Een bijzondere bijkomstigheid voor het Open Pastoraat is dat drie diensten door IKON worden uitgezonden. ,,Vorig jaar hebben we al met hen samengewerkt, en dat is erg goed bevallen. 'Jullie hadden de mooiste diensten van het hele jaar', vertelden ze ons. Daarom wilden ze deze hoogtijdagen ook graag vanuit onze kerk uitzenden. Dit is leuk voor mensen die niet meer naar de kerk kunnen of die een drempel voelen om een dienst te bezoeken." De diensten worden uitgezonden op 17, 22 en 24 april.

Musical

Het klapstuk van het project is de Jozefmusical die op 13, 14 en 15 mei wordt uitgevoerd. ,,Heel de gemeente doet mee om dit voor te bereiden. Het is een musical met flashbacks; daarvoor is er gaasdoek aangebracht in het midden van het decor. Het belooft dus een bijzondere uitvoering te worden."

,,Als Open Pastoraat zijn we op onze eigen manier bezig met de Bijbel en met God. Veel mensen voelen zich niet thuis bij orthodoxe kerken en zijn zoekend. Wij denken dat we die mensen iets te bieden hebben. Bij ons wordt er niets opgelegd; het moet van binnenuit komen."

Op de foto's: Dominee Kirsten Slettenaar werkt met gemeenteleden van het Open Pastoraat aan de musical Jozef.

advertentie
advertentie