Ondernemers Rivierenland somber over omzet

28 februari 2011 om 00:00 Nieuws

REGIO - De positieve verwachtingen die ondernemers in Rivierenland eind 2010 hadden zijn in het eerste kwartaal van 2011 aanzienlijk getemperd. Dit komt vooral door het aantal bedrijven dat een afname verwacht van de omzet. De exportontwikkeling is echter wel positief.

Slechts 14% van de bedrijven uit Rivierenland verwacht in het eerste kwartaal meer omzet te behalen dan in het vierde kwartaal van 2010 (landelijk is dit 22%). 25% van de bedrijven verwacht echter minder omzet te behalen (landelijk 21%). Ten aanzien van de export blijkt dat 26% van de bedrijven uit Rivierenland meer omzet uit het buitenland verwacht. Daarmee is de exportontwikkeling duidelijk beter dan de omzetontwikkeling.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van de KvK voor het eerste kwartaal van 2011, toegespitst op Rivierenland. De KvK constateert dat de omzetverwachting in Rivierenland achterblijft bij het landelijk gemiddelde. Op basis van deze uitkomsten en met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen roept de KvK de politiek op om de economie prioriteit te geven.

Investeringen

62% van de ondernemers in Rivierenland verwacht in 2011 hetzelfde te gaan investeren als in 2010, 16% verwacht een toename en 22% een afname. Verreweg de meeste bedrijven in Rivierenland (71%) verwachten een stabiel personeelsbestand, 15% wil uitbreiden en 14% inkrimpen. Bijeen is dat een positief signaal.

De onderzoeksresultaten staan op www.kvk.nl/mn-coen

advertentie
advertentie