Schoolrouteonderzoek in Giessenlanden

28 februari 2011 om 00:00 Nieuws

REGIO - De gemeente Giessenlanden start woensdag 9 maart een tweede schoolrouteonderzoek. Het eerste onderzoek werd in 2007 in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden gehouden onder middelbare scholieren en kreeg in 2010 de Nationale Verkeersveiligheidsprijs.

Dit tweede onderzoek is bedoeld om de eventuele knelpunten op de schoolroutes van basisschoolleerlingen in beeld te brengen en waar mogelijk op te lossen. Alle 11 basisscholen in Giessenlanden verlenen medewerking aan het onderzoek dat wordt uitgevoerd door Verkeersadviesbureau VIA in opdracht van de gemeente Giessenlanden.

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de internetapplicatie Opwegnaarschool.nl. Met behulp van deze applicatie tekenen scholieren hun school-thuisroute in en geven zij aan welke punten op deze route zij onveilig vinden. Met behulp van deze informatie kan worden beoordeeld op welke plekken maatregelen noodzakelijk zijn om de routes verkeersveiliger te maken.

Verkeersveiligheid wordt niet alleen bepaald door de inrichting van de weg, maar ook door verkeersgedrag. In het tweede deel van de module krijgen de leerlingen dan ook locatiegerichte educatieopdrachten die zijn gebaseerd op de door henzelf ingevulde onveilige situaties. Ook wordt er aan de hand van deze opdrachten inzichtelijk gemaakt wat de aandachtspunten in verkeerseducatie zijn.

Ook de ouders van de leerlingen worden betrokken. Zij worden bijvoorbeeld gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden over het ophalen en brengen van de kinderen. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van alle mogelijke verbeterpunten op het gebied van weginrichting, verkeersinzicht en weggedrag.

Het project richt zich op de bovenbouwleerlingen van alle 11 basisscholen in Giessenlanden. Doordat alle scholen meedoen, ontstaat er een compleet beeld van de school-thuisroutes van leerlingen. Wout de Jong, wethouder verkeer en vervoer: “Ik ben er trots op dat alle basisscholen hebben besloten om mee te doen aan het onderzoek. Hun lesprogramma’s zitten heel vol en het feit dat ze tijd vrij maken om hier aan mee te doen, geeft wel aan dat de scholen het belangrijk vinden dat dit onderzoek wordt uitgevoerd.”

Als de onderzoeken op alle scholen zijn uitgevoerd, worden de uitkomsten door Verkeersadviesbureau VIA verwerkt en aangeboden aan de scholen en de gemeente. De gemeente bekijkt vervolgens welke knelpunten snel moeten worden opgelost en aan welke zaken op een later moment aandacht wordt besteed. De verwachting is dat de onderzoeksresultaten in de zomer van dit jaar worden gepresenteerd.

advertentie
advertentie