RSD spoort €200.000 aan fraude op

4 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De Regionale Sociale Dienst & Kredietbank Alblasserwaard/Vijfheerenlanden pakt bijstandsfraude streng aan. In het laatste kwartaal van 2010 werd er voor € 200.000 euro aan fraude opgespoord en zijn er minimaal 15 uitkeringen beëindigd.

Directeur mr. Elone van Velthuijsen: ,,Met onze aanpak geven we een helder signaal af: wie fraudeert met zijn uitkering, wordt opgespoord en aangepakt. Dit geldt voor mensen die een uitkering van ons ontvangen, maar ook voor mensen die een uitkering komen aanvragen. Fraude loont dus niet. Uitkeringen zijn er alleen voor mensen die het écht nodig hebben."

De sociale rechercheur van de RSD spoort bijvoorbeeld aan de hand van tips en/ of meldingen fraude op. Voorbeelden van recente fraude zijn: een klant uit de gemeente Gorinchem gaf dressuurles en verzweeg de inkomsten die hieruit werden ontvangen; een klant uit de gemeente Graafstroom bleek al geruime tijd samen te wonen en gaf dit niet door; iemand uit de gemeente Zederik bleek in Hendrik Ido Ambacht samen te wonen of een klant die de openstaande fraudevordering aan de RSD niet betaalde, waardoor de RSD beslag op de auto heeft laten leggen.

Het instellen van een onderzoek via het International Bureau Fraudeonderzoek in Amsterdam naar onroerend goed in het buitenland loont nog steeds. Uit onderzoeken in bijvoorbeeld Marokko en Turkije is gebleken dat men in het land van herkomst in het bezit was van huizen. In één zaak heeft de Turkse rechter al in het voordeel van de RSD beslist en wordt de woning met een waarde van € 100.000,- verkocht. De opbrengst wordt aan de RSD overgemaakt.

advertentie
advertentie