Marktkooplui in opstand

12 april 2011 om 00:00 Voorpagina

,,We hebben eerst ingestemd met hogere marktgelden. Maar nu worden die zo’n beetje verdubbeld en we moeten ook parkeergeld voor de auto gaan betalen. De kosten worden zo verdubbeld of verdrievoudigd, maar de omzetten lopen terug,” aldus een woordvoerder, die liever niet bij naam in de krant genoemd wil worden. ,,Vandaag (maandag - red.) was weer zo’n rustige dag. We leggen er geld bij om hier te komen staan. In wat voor neergaande spiraal zitten we dan hè?”

‘Marktgelden worden verdubbeld’ GORINCHEM - De marktkooplui van de maandagochtend warenmarkt willen niet het kind van de rekening worden als het gaat om reorganisatie van de markt. Zij komen massaal terug van een overeenkomst voor een tariefsverhoging en schrijven nu op hoge poten een brief aan de gemeenteraad.

Volgens de woordvoerder tekenen veertig kraamhouders de protestbrief aan de gemeenteraad. Het besluit voor verhoging van de marktgelden is echter niet zomaar uit de lucht komen vallen. Marktmeester Johan Hania: ,,Om de weekmarkt een toekomst te geven en om de bezuiniging op de markt van 30.000 euro per jaar te behalen, zijn drie mogelijkheden onderzocht te weten: 1. Markt beheerd door de kooplieden zelf (bijvoorbeeld in de vorm van een stichting). 2. Uitbesteden aan een derde (vercommercialisering). 3. De marktgelden worden verhoogd tot een kostendekkend niveau wat circa € 10, - per eenheid (nu € 4,65 kraam en/of 4 meter grondplaats) zal gaan bedragen. Bijna alle marktkooplieden hebben voor optie 3 gekozen. Deze optie wordt uitgewerkt en zal aan de gemeenteraad worden voorgesteld.”

advertentie
advertentie