Economische prestaties super

26 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Bij ‘economische prestaties’ scoort Gorinchem een negende plaats in de Top-50 van 2010 in Elsevier Magazine. In 2009 stond de Arkelstad nog op een veertiende plaats. De economische recessie heeft hier geen grip gekregen op de economische ontwikkelingen.

Gorinchem nummer 9 in de Top-50

Met een 7 als rapportcijfer blijft Gorinchem op haar achtste plaats staan. De mooie resultaten van het onderzoek van Bureau Louter zijn vorige week met blijdschap op het stadhuis bekend gemaakt. Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier wordt als een belangrijke indicatie ingeschat.

Na de economische recessie van de afgelopen jaren was het dit keer even afwachten wat de resultaten zouden zijn. Bureau Louter constateert enkele interessante ontwikkelingen. Zo tonen de provincie Noord-Brabant en regio’s in het oosten van het land de meeste economische groei, en wordt een verlies voor de Randstad geconstateerd. Den Bosch wordt als absolute winnaar uitgeroepen, gevolgd door respectievelijk Zwolle, Houten, Eindhoven en als hoogste nieuwkomer Breda.

De gemeenten zijn beoordeeld aan de hand van ruim veertig indicatoren. Allereerst het aantal arbeidsplaatsen en de groei van dat aantal per duizend inwoners tussen 15 en 65 jaar. Dat alles is gemeten over tien economische sectoren. Ook tellen opleidingsniveau van de bevolking, de voorraad bedrijventerreinen en de bezettingsgraad van kantoorruimte mee. Tevens wordt dynamiek gemeten aan de hand van bijvoorbeeld het aantal starters op de arbeidsmarkt, de nieuwbouw van kantoren en de uitgifte van grond voor bedrijventerreinen.

Gorinchem scoort bij dit alles dus bijzonder goed. Ook nieuw is het moment van publiceren van deze gegevens. Voorheen werden de cijfers in het najaar gepubliceerd, nu in het voorjaar.

advertentie
advertentie