‘Minimaal vier ogen op groep’

26 april 2011 om 00:00 Voorpagina

GORINCHEM - Alle Gorcumse instellingen en verenigingen, die met groepen kinderen werken, worden binnenkort door de gemeente benaderd. Zij worden geattendeerd op aanbevelingen van de commissie Gunning om incidenten met kinderen zoals in het Amsterdamse Hofnarretje te voorkomen.

Overleg tegen misstanden met kinderen

Fractieleider Marjo Molengraaf (CH/SGP) diende donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie van deze strekking in die raadsbreed werd aangenomen. ,,We willen niet meer regels opleggen,” aldus Molengraaf.

,,Maar bij de 75 aanbevelingen van de commissie Gunning staan enkel hele bruikbare adviezen zoals betere screening van medewerkers (en vrijwilligers - red.) en altijd minimaal vier ogen op de groep.

Uit het rapport blijkt dat ‘we te naïef zijn’. We ‘missen signalen’ en ‘er vallen gaten’. We willen deze aanbevelingen bekijken en overleggen met instellingen en verenigingen over bruikbare adviezen. Geen nieuwe regels dus, maar de mensen er wel op attenderen.”

De motie is mede-ondertekend door CDA en SP. Molengraaf diende de motie in bij de behandeling van de Verordening Kwaliteitsregels Peuterspeelzaalwerk. Die verordening heeft vooral betrekking op hygiëne. De GGD controleert of de peuterspeelzalen aan de regels voldoen.

,,Veel meer kan een gemeente niet doen,’ aldus wethouder Jack Oostrum. ,,Uiteindelijk zijn de ouders altijd verantwoordelijk voor hun kinderen.

Maar we kunnen er wel over praten om misstanden zo veel mogelijk te voorkomen.”

In antwoord op vragen van Gerda Soudain (PvdA) gaf de wethouder aan dat er een landelijke klachtenregeling is en een meldpunt kindermishandeling. ,,Maar bij vermoedens kan natuurlijk altijd contact worden opgenomen met de politie.”

,,Het gemeentebestuur kan het niet regelen,” reageerde Molengraaf. ,,Maar er wel alert op zijn en hiervoor contact zoeken met het veld.”

advertentie
advertentie