Cursus bewust bevallen

26 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De negen maanden van de zwangerschap zijn een bijzondere periode in het leven van de aanstaande moeder. Naast de vreugde die de zwangerschap brengt kan men misschien ook te maken krijgen met gevoelens van spanning en onzekerheid rond de aanstaande bevalling. De cursus Bewust Bevallen helpt om bewust te worden van de veranderingen die de zwangerschap en de geboorte met zich meebrengen. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten van een uur en een partneravond van twee uur en wordt gegeven door een speciaal opgeleide fysiotherapeut.

Deelnemers krijgen informatie over het verloop van de zwangerschap en de geboorte, in combinatie met ademhalingstechnieken en bekkenoefeningen. Vooral de bekkenbodemspieren zijn daarbij belangrijk. Klachten op latere leeftijd, zoals rugklachten en ongewild urineverlies, kunnen het gevolg zijn van veronachtzaming van deze spieren, voor en na de bevalling. Door ontspanningsoefeningen en massage kunnen spanning, angst en onzekerheid voorkomen worden. Ook wordt geleerd om te gaan met ongemakken en klachten die een zwangerschap met zich mee kan brengen.

De partner wordt gelukkig steeds meer betrokken bij de zwangerschap en de bevalling. Aan de hand van tips en oefeningen leert de partner emotionele en praktische steun te geven, zowel voor, tijdens als na de bevalling. De partnerles is bestemd voor degene die de vrouw bij de bevalling terzijde zal staan. Dat kan de vaste levenspartner zijn, maar ook een familielid of een goede vriend of vriendin.

Volgens verloskundigen neemt de kans op complicaties af door het volgen van een zwangerschapscursus. Zij kunnen het, ook aan de partner, goed merken als iemand een cursus gevolgd heeft. Dit komt voornamelijk door de combinatie van persoonlijke begeleiding en het contact met de andere deelnemers. De cursus start als men ongeveer zes maanden zwanger is, maar in verband met het indelen van de groepen is het belangrijk om al vóór de derde maand van de zwangerschap aan te melden. Deelname aan de cursus kost 136 euro. Rivas-pashouders betalen 119 euro. VGZ vergoedt, voor aanvullend verzekerden, de gehele cursus. Ook andere ziektekostenverzekeraars bieden vaak een tegemoetkoming. Aanmelden kan via Rivas Zorglijn telefoon 0900-8440 (lokaal tarief) of via www.rivas.nl.

advertentie
advertentie