Wind, water en molens in Grote Kerk

27 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Molens zijn veel meer dan een nostalgisch plaatje dat we graag aan buitenlandse toeristen tonen. Een molen is een ingenieus bouwwerk dat er voor zorgt dat we onze voeten droog houden.''

Door Mirjam de Swart

Aan het woord is Els Boot, burgemeester van Giessenlanden. Woensdag 27 april opende zij de expositie 'Leve de Molens!' die tot en met 28 mei in de Grote Kerk in Gorinchem te zien is. De expositie toont werk van cursisten van TOON en is traditiegetrouw de eerste in een reeks van vier, die dit jaar weer georganiseerd zijn door de Stichting 'Vrienden van de Grote Kerk'.

Om de molens onder de aandacht te brengen is het jaar 2011 door de provincie Zuid-Holland uitgeroepen tot themajaar 'Leve de Molens!' De schilderijenexpositie sluit hier perfect bij aan. De regionale samenwerkingsverbanden Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Drechtsteden hebben

in het kader van dit themajaar een project met de titel 'De molens leven!'uitgewerkt. Doel is molens in beide regio's meer aan elkaar te verknopen en meer onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

De kleurrijke schilderijen van de cursisten van Neeltje Alblas en Arie Brinkman van TOON tonen de molen in al haar facetten. Bijzonder is dat de schilderen bestaan uit quadranten. Elke quadrant is gemaakt door een andere kunstenaar. Zodoende heeft een schilderij dus vier makers. Terwijl bij het ene schilderij de makers zoveel mogelijk in een stijl hebben geprobeerd te werken, worden bij een ander schilderij juist verschillende technieken afgewisseld. De ene keer vormen de qaudranten één geheel terwijl de vier schilderijtjes bij een ander werk ook afzonderlijk niet zouden misstaan.

Overigens zijn niet alleen de molens die ervoor zorgen dat wij onze voeten droog houden op het schildersdoek vereeuwigd. De cursisten van TOON hebben ook andere molens zolas bijvoorbeeld een korenmolen en zelfs een moderne windturbine in hun schilderijen verwerkt.

De expositie 'Leve de Molens!'is tot en met 28 mei te bezichtigen in de Grote Kerk. De kerk is geopend voor het publiek op woensdag van 13.00 uur tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Ook de andere drie tentoonstellingen die door de vrienden van de Grote Kerk worden verzorgd zijn al bekend. Van 1 juni tot en met 2 juli vindt er een architectuurexpositie plaats gevolgd door een expositie met werk van Fotoclub De Merwefilmers. Deze expositie loopt tot 6 juli. Van 13 augustus tot medio september is er een Glas-in-Lood expositie.

Stichting , Vrienden van de Grote Kerk' draagt ook dit jaar weer zorg voor een serie lunchconcerten die op woensdagmiddag van 12.15 uur tot 143.00 uur in de Grote Kerk worden gehouden. De lunchconcerten zijn bekend in de wijde omgeving en worden dit jaar voor de vijfde keer gehouden, daarom wordt er zaterdag 2 juli van 12.15 uur tot 13.45 uur een lustrumconcert gehouden in de Grote Kerk.

advertentie
advertentie