Lintjesregen in Gorinchem

29 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Cora Rikkelman van het Dierenasiel in Gorinchem is een van de acht Gorcumers die vandaag een Koninklijke Onderscheiding hebben gekregen. Anderen die een lintje krgen opgespeld door burgemeester Piet IJssels zijn de heer J. A. Hendrikse, de heer De jong, mevrouw A. van Houwelingen -Beers, voormalig wethouder Harmen Akkerman, de heer O. Albada en de heer Van Rijswijk. Allen zijn benoemd tot lid in de orde van oranje nassau. Voormalig wethouder Herman van Santen is benoemd tot ridder in de orde van oranje nassau. Niet alleen zijn politieke inzet heeft hier aan meegedragen, maar ook zijn tomeloze inzet als vrijwilliger voor diverse instanties.

De heer Hendrikse is al 35 jaar bestuurslid van O.K.K. Gorinchem en is momenteel het langst zittende bestuurslid van de vereniging. Jarenlang is de heer Hendrikse bij deze vereniging verantwoordelijk geweest voor het materiaal-, zaalbeheer het ophalen van oud papier. Hij is dé drijvende kracht achter de vereniging en daardoor van onschatbare waarde. Naast dit vrijwilligerswerk is de heer Hendrikse al 21 jaar bestuurslid bij Speeltuinvereniging West.

De heer De Jong is al 35 jaar zeer betrokken bij polo- en zwemvereniging P.C.G.. Zijn tomeloze inzet is niet ongemerkt voorbij gegaan. Hij heeft zeer veel taken op zich genomen binnen de vereniging. Vanaf 1991 tot 2009 was de heer De Jong bestuurslid. Daarnaast zet hij zich ook in voor de medemens bij het Caribabad. Sinds 1995 ondersteunt hij een ochtend in de week de leiding bij het project Meer Bewegen Voor Ouderen. Tot op de dag van vandaag is de heer De Jong vrijwilliger bij dit project.

Mevrouw Van Houwelingen-Beers is een vrijwilliger pur sang, zij is het voorbeeld van hoeveel iemand zich in kan zetten voor een ander. Haar inzet voor de oudere medemens is enorm, dit gaat van een boodschap doen tot een luisterend oor. Mevrouw Van Houwlingen-Beers is al jaren gastvrouw in het Beatrix Ziekenhuis. Zij zet zich al meer dan 25 jaar in voor diverse goede doelen. Zelfs op deze hoge leeftijd (71 jaar) verzorgt mevrouw Van Houwelingen niet alleen de verdeling van de collectebussen, maar loopt zelf ook nog steeds langs de deuren. Zij onderscheidt zich door haar niet aflatende inzet en enthousiasme.

De heer Akkerman is een buitengewoon betrokken man, zijn vrijwillige inzet voor kerk, de gezondheidszorg, zijn medemens en jeugd is onuitputtelijk. Onvermoeibaar heeft hij gewerkt aan het bijeen brengen van verschillende opvattingen en heeft dat vooral gedaan door in zijn eigen kring, de SGP en de christelijk Gereformeerde kerk, opvattingen van anderen te verdedigen. De heer Akkerman is oud wethouder van de gemeente Gorinchem, maar juist zijn privé betrokkenheid gedurende zijn wethouderschap en alle jaren daarvoor, maakt hem een zeer bijzonder man.

De heer Albada zet zich, met een niet aflatende inzet en met veel enthousiasme, in als vrijwilliger op diverse gebieden. Hij is zeer actief binnen de hervormde gemeente te Gorinchem waar hij als predikant, maar ook als secretaris en scriba zeer veel werk verricht. Daarnaast begeleidt de heer Albada jongeren die het moeilijk hebben op school of zelfs van school af willen. Onlangs werd hij hierdoor nog ,,geus'' genoemd in een column. Maar ook is de heer Albada de afgelopen 6 jaar voorzitter van het 4 mei comité te Gorinchem. Mede door zijn inzet is deze herdenking van alle oorlogsslachtoffers tot een plechtige en waardige herdenking uitgegroeid waar jaarlijks honderden mensen aan deelnemen. Vrijwilligers als de heer Albada zijn zeer belangrijk voor de gemeente Gorinchem.

De heer Van Rijswijk heeft zich zeer sterk gemaakt voor de volkshuisvesting in Gorinchem en omstreken. Met niet aflatende inzet heeft hij in meer dan 35 jaar diverse bestuurlijke functies vervuld bij diverse woningstichtingen in Gorinchem. De heer Van Rijswijk heeft er mede zorg voor gedragen dat in een tijd van fusies en samenwerking het klimaat van maatschappelijk ondernemerschap in de woningbouw in samenwerking met de gemeente is versterkt. In een roerige tijd heeft hij gezorgd voor overleg, bindend vermogen en stabiliteit. Dit alles heeft mede dankzij zijn inzet geleid tot een woningbouwcorporatie in Gorinchem. De heer Van Rijswijk heeft daardoor grote verdiensten gehad voor de volkshuisvesting in Gorinchem en omstreken.

Het leven van mevrouw Rikkelman staat volledig in het teken van de opvang van dieren. Door haar inzet is het Gorinchemse dierenasiel een voorbeeld voor vele dierenasiels in heel Nederland. De uren die zij naast haar betaalde uren in de opvang, verzorging en training van de dieren steekt, maakt dat ze letterlijk dag en nacht klaar staat voor alle dieren. Diverse organisaties zoals de politie en de dierenambulance doen nooit tevergeefs een beroep op haar. Dit maakt mevrouw Rikkelman een zeer bijzonder en onmisbaar persoon voor deze organisaties en de gemeente Gorinchem. Door haar inzet is het Gorinchemse dierenasiel gecertificeerd.

De heer Van Santen is een man die naast een drukke baan altijd tijd heeft gevonden om vrijwilligerswerk te doen. Van op vrijwillige basis vuil opruimen en rolstoelen duwen tot het financieel adviseren van diverse instanties. Tevens is de heer Van Santen al 33 jaar politiek betrokken bij de gemeente Gorinchem, en heeft hij zich ook regionaal en landelijk ingezet. De heer Van Santen is oud wethouder van de gemeente Gorinchem, maar zijn betrokkenheid voor die tijd en gedurende zijn wethouderschap, maakt hem tot een bijzonder sociaal mens. Zo heeft de heer Van Santen er aan bijgedragen dat de openbare vervoersvoorziening voor de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden niet verloren is gegaan. Door krachtenbundeling en vergaande samenwerking is de heer Van Santen in staat geweest om de Provincie en Prorail te betrekken in het herontwikkelen van de MerwedeLingelijn.

advertentie
advertentie