Boekpresentatie Merwedegijzelaars

5 mei 2011 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - De Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. presenteert zaterdag 14 mei om 10.00 uur het boek 'Brabantse Merwedegijzelaars, de razzia van 16 mei 1944'.

In het boek zijn de verhalen opgetekend van 42 jonge mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar kamp Amersfoort. De mannen zijn opgepakt in de Biesbosch of woonden in het Land van Heusden en Altena. Vijf mannen werden vrijgelaten, maar de rest werd vervolgens als dwangarbeider te werk gesteld in de Duitse kampen.Vijf van hen overleden ten gevolge van mishandeling, ziekte en honger. Tijdens de razzia in de Biesbosch werden in totaal enkele honderden mannen opgepakt, ook uit Hardinxveld en Sliedrecht. Over de gijzelaars is door de Historische Vereniging Hardinxveld in 2010 een boekje uitgebracht, geschreven door Anja van der Starre. Zij begon in 2005 de website www.merwedegijzelaars ter nagedachtenis aan deze groep mannen. Op 29 april kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor haar werk voor deze vergeten groep mensen.

De 42 mannen zijn Isaäc Jan Baëlde, Jan-Willem Baëlde, Johannis Baggerman, Jacob Gerrit Simon van Beek, Petrus Gijsbertus van den Broek, Cornelis Colijn, Antonie voor den Dag, Dirk van Elzelingen, Andries Hagoort, Karel Johannes van Hartingsvelt, Johan Heijmans, Nicolaas Cornelis van Heukelum, Martinus Hoek, Johan den Hollander, Cornelis Corstiaan Ippel, Krijn Jacobus Janse, Jan Kamp, Aart Kant, Willem Johannes de Kievit, Aart de Klerk, Teunis Koesveld, Jacobus Kolff, Evert Jan Kolff, Jan Korbijn, Pieter Korsman, Jacobus Kramer, Frederik Kreukniet, Jan Marcelis, Cornelis Paans, Teus Yges Paans, Jan Willem Rijkers, Gerrit Bastiaan Schaddelee, Pieter Schouten, Mathijs Johannes van der Schuit, Arie van der Stelt, Michiel Versteeg, Pieter Versteeg, Cornelis Vos, Dirk van Vuuren, Kobus van Vuuren, Albert Wiebenga en Jan Cornelis Zwets. Enkele van hen zijn nog in leven.

Het boek is geschreven door Hannie Visser-Kieboom en is tevens de 25e publicatie van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.. De boekpresentatie is in het Andries Visserhuis, Slikstraat 15 te Werkendam. Het boek telt 90 pagina's en ca. vijftig foto's. Het boekje kost voor leden 8 euro en voor niet leden 10 euro. ISBN/EAN: 978-90-814991-2-5.

advertentie
advertentie