Respect actueel bij herdenking

6 mei 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,We hebben allemaal wat. We zijn allemaal raar.'' De kinderen van de christelijke basisschool De Tamboerijn zongen in de Grote Kerk een vrolijk liedje met dansje en maakten zo het serieuze thema 'tolerantie' en 'respect' van de herdenking luchtig en herkenbaar. Een docent verzorgde voorafgaand een korte inleiding en na het muzikale optreden werd een mooi gedicht gelezen. Balletstudio Marina Bykova verzorgde een mooie dansuitvoering met veel expressie.

Burgemeester Piet IJssels sprak voorafgaand aan de stille tocht naar Buiten de Waterpoort, waar jaarlijks de kranslegging plaatsvindt. ,,Het hele land herdenkt, maar de meesten van ons hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. We herdenken ook de slachtoffers van oorlogen in andere landen, zoals Afghanistan en nu Noord Afrika en het Midden Oosten,'' aldus IJssels.

,,We denken ook aan vrijheid, bijvoorbeeld vrijheid op straat. Dat was er tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. En nu is respect daarbij een belangrijk aspect. Het respect voor elkaar wordt minder. We moeten daarvoor met ons allen verantwoordelijkheid nemen.''

advertentie
advertentie