Bezuinigingen op GGZ zijn onbestaanbaar en ondoordacht

27 juni 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM /DORDRECHT - Vorige week kondigde minister Schippers van VWS aan € 600 miljoen te willen bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg door onder andere de invoering van een eigen bijdrage. Yulius vindt de voorgestelde bezuinigingen onbestaanbaar.

Met de invoering van de eigen bijdrage voor patiënten discrimineert de minister mensen met een psychische aandoening. Het brengt een onhoudbaar en onrechtvaardig onderscheid aan tussen mensen met een lichamelijke ziekte en mensen met een psychische ziekte. De eigen bijdrage is stigmatiserend en onbetaalbaar voor de meest kwetsbare patiënten. De verwachting is dat mensen met psychische problemen noodzakelijke zorg zullen gaan mijden, met alle gevolgen van dien voor henzelf en hun omgeving.

Op woensdag 29 juni voeren de GGZ instellingen gezamenlijk actie tegen de bezuinigingen van minister Schippers van VWS. Ook Yulius neemt deel aan deze acties.

Op woensdag 29 juni worden 24 uur lang geen nieuwe cliënten opgenomen, om zichtbaar te maken wat er gebeurt als het kabinet haar bezuinigingsplannen doorvoert. Ook worden er deze dag op alle locaties zondagsdiensten gedraaid. De consequentie hiervan is dat cliënten deze dag geen afspraak kunnen maken met hun behandelaar en dat al gemaakte afspraken voor deze dag worden verschoven. Hiervan krijgt iedere cliënt die het betreft persoonlijk bericht.

Yulius  waarborgt uiteraard dat ook op deze dag iedereen die spoedeisende zorg nodig heeft, die ook krijgt.  In de middag vertrekt een grote delegatie van medewerkers en cliënten naar Den Haag om hier hun stem te laten horen. Alleen door massaal in opstand te komen, kunnen we duidelijk maken dat deze bezuinigingsmaatregelen onbestaanbaar en ondoordacht zijn!

Yulius is een expertiseorganisatie in de regio Zuidwest-Nederland die zich richt op het bieden van zorg in iedere levensfase van cliënten met complexe psychische problematiek en leerlingen met psychische problemen (cluster 4- onderwijs). Yulius beschikt over ruim 100 locaties in de Drechtsteden en Rijnmond. Bij de organisatie werken ruim 2.400 medewerkers. Jaarlijks worden 19.000 cliënten in de zorg behandeld en ruim 2.000 leerlingen begeleid in het speciaal onderwijs en in het voortgezet speciaal onderwijs.

advertentie
advertentie