Onthulling schilderij Camphuysen

27 juni 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het museum in Gorinchem heeft er een aanwinst bij. Door het Gouden Eeuw Team ofwel door Annet Ardesch en Bert Biemans, is een fraai schilderij gekocht van de in Gorinchem geboren schilder Joachim Govertsz Camphuysen (1601 - 1659).

Door Inge Keppels

Vrijdag 24 juni werd het kunstwerk officieel onthuld. Rob Krezner - museumdirecteur - complimenteert in zijn openingswoord het team voor haar speurzin. Kunsthistoricus Biemans geeft een korte toelichting. Camphuysen is in 1601 in de Molenstraat 29 geboren en heeft rond de 200 kunstwerken geschilderd. Van zijn tijdgenoot en eveneens in Gorinchem geboren kunstschilder Aert van der Neer (1603-1677) zijn 1450 schilderijen bekend met zijn naam of initialen eronder. Slechts 750 zijn officieel toegeschreven aan Van der Neer.

Vanwege zijn internationale faam, in tegenstelling tot Camphuysen die alleen nationale bekendheid verwierf, werd Van der Neer frequent geïmiteerd. Zijn schilderijen zijn aanzienlijk duurder dan die van Campuysen hetgeen echter niet impliceert dat ze ook mooier zijn, aldus Biemans. Het was belangrijk dit schilderij aan te kopen omdat Camphuysen en Van der Neer elkaar gekend hebben. Ze hebben in 1633 zelfs samen aan een schilderij gewerkt en dat ook allebei gesigneerd. Door haar jarenlange ervaring als beeldend kunstenaar heeft Annet Ardesch een geoefend oog gekregen om een schilderij goed te kunnen beoordelen op authenticiteit. 'Via internet , via kunstcatalogi, kun je schilderijen oproepen en stukje voor stukje uitvergroten. Wanneer we dan een kunstwerk op het oog hebben, gaan we naar de desbetreffende veiling en Bert Biemans is dan degene die gaat bieden. Een heel spannende gebeurtenis waarbij de adrenaline door je lijf giert', zo vertelt Ardesch.

Biemans wil nog even stilstaan bij de aankoop van een schilderij in deze tijd van bezuinigingen. Juist nu is het aanlokkelijk om te kopen aangezien kunsthandelaren grote voorraden bezitten en nauwelijks meer bijkopen. Hij dankt de Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost, die grotendeels verantwoordelijk is voor de financiering van het kunstwerk. Ook burgemeester Piet IJssels refereert aan de bezuiningsronde. Een forse krimp in financiën op het gebied van cultuur, is dat erg? Het schept volgens IJssels ook nieuwe mogelijkheden. Het spoort de cultuursector aan tot inventief en positief denken. Geen eilandjes in de museumwereld, dat maakt kwetsbaar maar cultuurbehoud middels samenwerking met economische partners, dat is zijn devies.

Piet Hoogendoorn, directeur van de Rabobank Alblasserwaard Noord & Oost, is zeer verheugd dat de bank geld ter beschikking heeft kunnen stellen. Hij zou het wenselijk vinden wanneer ondernemingen investeren in kunst en cultuur, niet vanuit het oogpunt van borstklopperij maar vanwege het behoud van kunstschatten.

Wanneer het werk van Camphuysen tot slot door IJssels en Hoogendoorn wordt onthuld, is een prachtig paneel te zien van een duinlandschap met boerenvrouw en kind. Het hangt naast het kunstwerk van Van der Neer, eveneens een landschap met personen en vee bij een landhuis.

Voor meer informatie: www.goudeneeuw.org. Het Gorcums museum is dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie