Waterschap Rivierenland houdt stijging belasting beperkt

29 juni 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM / TIEL - De tarieven voor de waterschapslasten zullen de komende jaren slechts beperkt stijgen. In de door het Algemeen Bestuur vastgestelde voorjaarsnota 2011 is de lastenontwikkeling in de komende jaren aangegeven.

De waterschappen in Nederland worden de komende jaren geconfronteerd met extra kosten. Op basis van het onlangs ondertekende Bestuursakkoord “Water en Vuur” leveren de waterschappen een bijdrage in de kosten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Ook nemen de kosten toe als gevolg van oplopende inflatie, rente en loonkosten en zijn de dividendopbrengsten van de Nederlandse Waterschapsbank onzeker door de strengere Europese richtlijnen voor banken. Bovendien investeren de waterschappen de komende jaren fors in maatregelen ter uitvoering van het Nationaal Bestuursakkoord Water en de Europese Kaderrichtlijn Water.

Ondanks deze kosten en bijdragen is Waterschap Rivierenland in staat om, door het doorvoeren van bezuinigingen en het maken van bestuurlijke keuzes, de stijging van de tarieven voor de waterschapslasten beperkt te houden. Waterschap Rivierenland verwacht een gemiddelde stijging van 2.56% per jaar voor de jaren 2012 tot 2016. Daarmee toont het waterschap aan dat zij de extra lasten als gevolg van aanvullende bijdrage aan het hoogwaterbeschermingsprogramma in de periode 2011-2016 heeft weten te compenseren.

advertentie
advertentie