Budding speelt muziek van Guilmant in Grote kerk

10 juli 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Hoofdorganist Gerben Budding zal zaterdag 23 juli om 20.00 uur het thans in restauratie zijnde orgel in de Grote Kerk bespelen in een programma met muziek rondom Alexandre Guilmant. Het is namelijk 100 jaar geleden dat deze beroemde Franse componist en organist overleed.

Het orgel van de Grote Kerk is weer even helemaal compleet. In april 2010 is de gefaseerde restauratie van het monumentale instrument van start gegaan door de firma Pels en van Leeuwen te Hertogenbosch. Na het bovenwerk is nu ook het rugwerk van het orgel gerestaureerd. Tijdens het concert kunnen bezoekers onder meer de reconstructie van de Fluit travers 8' beluisteren. Half augustus zal de laatste en meest omvangrijke fase van de restauratie, hoofdwerk en pedaal, van start gaan.

Het programma brengt Guilmant op een bijzondere manier voor het voetlicht, namelijk als 'editeur' van oude muziek, bewerker van orkestrale muziek en docent. Ook is er muziek te beluisteren van zijn tijdgenoten en de generatie na hem.

Aanvang concert 20.00 uur. De concertgever zal het programma vooraf mondeling toelichten .Na dit concert zal het orgel voor een aantal maanden beperkt bruikbaar zijn om uiterlijk eind december weer in volle glorie tot klinken te komen.

advertentie
advertentie