Imposante expositie Merwefilmers

11 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Na anderhalf

jaar al veel

bijzonder werk

GORINCHEM -De fotoclub van de Merwefilmers bestaat nog maar anderhalf jaar en nu is het aanbod al zo groot en bijzonder dater een imposante expositie in de Grote Kerk kon worden ingericht. De tentoonstelling van een twintigtal fotografen is er tot 6 augustus te bezichtigen op woensdagen en zaterdagen tussen 11.00 en 16.30 uur.

,,We waren vereerd met de uitnodiging van de stichting Vrienden van de Grote Kerk om hier een tentoonstelling in te richten,'' vertelde Gerrit Jongeneel van de Merwefilmers tijdens de opening vorige week. ,,Het is de eerste keer dat we naar buiten treden.''

De Merwefilmers (75 leden) bestaat als film- en videoclub al vele jaren. Anderhalf jaar geleden is gestart met de foto-afdeling (45 leden) op donderdagavonden om de twee weken. Tijdens clubavonden komen steeds vier aspecten aan bod: foto's verbeteren, bewerken op de computer (met Barend de Haan), het juiste gebruik van de camera en fotobeoordeling.

Al snel sloten verschillende hobby-fotografen zich aan, ieder vanuit eigen inzichtenen interesses. De meeste van hen hadden al veel mooi fotografiewerk gemaakt. De tentoonstelling is daardoor zeer divers.

Docent culturele vorming Sandra van Putten van scholengemeenschap Oudehoven was gevraagd om bij de opening er iets over te vertellen. ,,Voor mij is het ook voor het eerst,'' aldus sloot zij vriendschap met de aanwezige fotografen en genodigden. ,,We gaan met de foto's even mee op reis; naar landschappen, mooie bloemen, wildparken in Afrika, langs fraaie hekken en door de polder.''

Hoog niveau

Sandra van Putten sprak van een hoog niveau en stelde de veel gestelde vraag 'Wat is kunst?' ,,Het beeld is persoonlijk, uniek. Het gaat over wat je ziet, voelt, denkt. Of je geeft de kijker iets te denken.'' De docente legde vervolgens uit dat met fotografie de kunst erg is veranderd. ,,Het werd schrijven en tekenen met licht. Precies weergegeven wat de maker wil laten zien. Fotografie is de belangrijkste visuele bron in de laatste 150 jaar.'' Van Putten noemde de deelnemers 'kunstenaars in de dop' en gaf aan dat wat persoonlijk raakt, kunst is.

De tentoonstelling begint met mooie foto's van wilde dieren in Afrika. ,,Dan moet je veel geduld hebben,'' zeggen de kenners bewonderend. Henk Hak fotografeert graag natuur in eigen omgeving. Reiger, fuut, ganzen, prachtige dieren. Marijke en Cornel van der Ven trekken er samen op uit om foto's te maken. En Ada Korevaar vindt de landschappen van de polder met nevels en bijzondere bloemen heel interessant. Aad Overweel experimenteert met technieken om het spannende van hoog water in beeld te krijgen en zo is er nog veel meer heel verschillend werk te zien. Dick Bosch tenslotte maakt heel bijzonder werk in zwart-wit, waarbij het licht het belangrijkste aspect is.Ook wordt soms gewerkt aan opdrachten. Zo duiken er in de expositie telkens hekwerken op, steeds heel anders.

Wie belangstelling heeft gekregen in de fotoclub van de Merwefilmers kan contact met hen opnemen: 0183 582111 of j.roodhorst@kpnplanet.nl.

.

advertentie
advertentie