'Aard van de stad, stad van Aart'

11 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Utopia krijgt

ruimte in

het museum

GORINCHEM -Naar aanleiding van het afscheid van architect Aart van Eck, die ruim veertig jaar in Gorinchem en omgeving heeft gewerkt, wordt na de zomervakantie in het Gorcums Museum een bijzonder project gehouden. In één zaal wordt het werk van Aart van Eck toegelicht, in een andere zaal architectuur in Gorinchem in het algemeen en daar tussenin is ruimte voor Utopia, een fantasie stad, of wijk gemaakt door scholieren en inwoners.

De opening van de expositie vindt plaats op donderdag 8 september om 16.30 uur in de Grote Kerk door oud-wethouder Mirjam Salet.Naast de tentoonstelling zal er een boek verschijnen over het omvangrijke werk van Aart van Eck, met daarin een overzicht van de totale tentoonstelling. Iedereen in Gorinchem kent, wellicht onbewust, zijn werk.De collega's van KDE Architecten aan de Havendijk, die deze tentoonstelling samen met het Gorcums Museum organiseren, noemen de gebouwen van Aart van Eck 'licht van aard'. ,,Hij is niet gevoelig voor stromingen, maar heeft een eigen karakter. Van Eck kiest de menselijke schaal,'' aldus legt Anne Duizer van KDE Architecten uit. Hij noemt daarbij enkele bekende gebouwen van Van Eck: Wilhelminaplein, Volksweerbaarheid, de eerste Piazzaflat, de Lindeborg, appartementen in de RK kerk aan de Haarstraat en Poorterstate. ,,Hij heeft zo'n beetje de halve stad gebouwd.''

In de andere zaal worden de ontwikkelingen van de stad door de jaren heen getoond; gezien vanuit verschillende invalshoeken, zoals de ligging aan de rivier en de verkeersaders A15 en A27, het militaire verleden als vestingstad en de sociale woningbouw in het verleden en heden.

Uitdaging

Tussen deze twee zalen in is een ruimte waar Utopia gebouwd kan worden. Onder leiding van gymnasium-docent Nicolaas Buffinga bouwen scholieren van basis- en voortgezet onderwijs hier hun eigen fantasie stad of -wijk. Maar niet alleen scholieren, ook andere inwoners worden uitgedaagd een droomhuis te ontwikkelen voor Utopia. Dat kan in echte materialen zijn (schaal 1 op 100), maar ook in 3d-computerprogramma. (Google SketchUp, gratis download)

De groei van de wijk is te volgen via de website van het Gorcums Museum. De mooiste inzendingen worden beloond met een architectuur-excursie.,,Tijdens Gorcum Cultuurstad hebben we een vergelijkbaar project gedaan met 'ontwerp de mooiste Waterpoort','' legt Buffinga uit. ,,We kregen toen de mooiste en gekste ontwerpen. We hopen dat het nu weer zo'n succes wordt. Er doen in ieder geval zeven basisscholen mee.''

Leerlingen van het Gymnasium Camphusianum hebben de onderleggers, waarop huizen, speelplaatsen, waterpartijen of wat dan ook geplaatst kunnen worden, al op schaal gemaakt. Buffinga benadrukt dat de aangeleverde ontwerpen voor Utopia wel in de goede schaal gebouwd moeten worden.,,We gaan Gorinchem aan het bouwen krijgen,'' lacht hij.

Van 10 tot en met 20 november maakt de tentoonstelling plaats voor de creatieve resultaten van workshops door VMBO-scholieren onder leiding van kunstenaars en architecten.

Informatie is in te winnen bij Anne Duizer (682838) www.kdea.nl of Rob Kreszner (632821) www.gorcumsmuseum.nl.

advertentie
advertentie