Opening Hamelhuis in 2012

16 juli 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM -De opening van het Hamelhuis op de Kortendijk in Gorinchem vindt niet plaats zoals eerder gepland eind dit jaar, maar volgend jaar. Door de economische crisis is er enige vertraging ontstaan, maar nu komt er weer vaart in.

,,De laatste loodjes,'' zegt voorzitter Dick van Zanten van de Hendrick Hamel Foundation. ,,De realisatie van het Hamelhuis verliep voorspoedig tot de crisis. Het is maar goed dat we toen zijn gestart, want nu zou het hele project kansloos zijn.''

Maar binnenkort komt er leven in de brouwerij. Coördinator Evert van Sprakelaar van het Hamelhuis somt op: Vijf van de zes appartementen in de nieuwbouw zijn verkocht. Voor het laatste, een royaal penthouse, is belangstelling. In november starten de cursussen percussie weer. ,,We hebben van de Koreaanse ambassade 15 trommels gekregen. Dan hoef ik ze niet meer in Brussel te gaan lenen.'' In november start ook een Koreaanse filmmaand en binnenkort wordt de komst van historische stukken en materiaal verwacht voor de inrichting van de Koreaanse kamer in het Hamelhuis. ,,De papierboel is in ieder geval bijna rond,'' lacht Dick van Zanten in de wetenschap dat dat altijd een tijdrovende en soms lastige zaak is. De historische stukken worden in een container verscheept naar Nederland en zullen een aantal weken onderweg zijn.

De percussie-cursussen zullen een permanent karakter krijgen. ,,We willen continuïteit, bijvoorbeeld elke maand of iets dergelijks,'' legt Van Sprakelaar uit. En de filmmaand, eveneens in november, start in Delft. Het gaat om vijf bijzondere Koreaanse films die in Delft, Gorinchem, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en andere plaatsen worden getoond.

Jan Peter Balkenende

,,Het gaat eigenlijk best goed,'' constateert het tweetal tevreden. Op de lijst van het Comité van Aanbeveling van de Hamel Foundation prijken weer enkele nieuwe namen: oud-premier Jan Peter Balkenende en directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland. De foundation stelt alles in het werk om fondsen te werven of op andere manieren aan geld te komen voor het Hamelhuis.

Bij het Hamelhuis wordt momenteel de laatste hand gelegd aan tal van zaken. De aanleg van de Koreaanse tuin had enige vertraging opgelopen, maar hovenier Jeroen van Rosmalen kan zijn werkzaamheden hier nu afronden. ,,Het knapt allemaal geweldig op,'' zegt Van Zanten. ,,De hele Kortendijk eigenlijk. Sommige panden op de dijk raakten in verval. Dat is nu voorbij. We zien dat velen hun huizen opknappen en dat doet de hele straat goed. Straks de bestrating nog en dan is de Kortendijktiptop voor elkaar.''

advertentie
advertentie