Koreaanse kunst in het stadhuis

16 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Halve eeuw

diplomatieke

betrekkingen

GORINCHEM - Het werd zoals altijd met Koreaanse mensen een uitermate hartelijke ontmoeting. De diplomatieke betrekkingen tussen Zuid-Korea en Nederland bestaan dit jaar vijftig jaar en om dat te vieren is er een reizende tentoonstelling van 35 Koreaanse kunstenaars georganiseerd. Gorinchem heeft de primeur.

De fraaie tentoonstelling werd vorige week in het stadhuis officieel geopend met vertegenwoordigers van de Hamel Foundation, een Koreaanse delegatie en een groot aantal van de deelnemende jonge kunstenaars. Gorinchem was uiteraard niet voor niets uitverkoren om als eerste deze mooie expositie in huis te halen. De diplomatieke betrekkingen mogen dan een have eeuw bestaan; de relatie tussen Gorinchem en Zuid-Korea bestaat al eeuwen, zo werd door verscheidene sprekers uitgelegd.

Plaatsvervangend gouverneur Yungjoon Yo legde de aanwezigen uit dat de Gorcumer Hendrick Hamel in 1653 met het VOC-schip de Sperwer op de Koreaanse kunst strandde, daar jaren woonde, en met zijn Journael, dat in vele talen is vertaald, in Europa bekendheid gaf aan het bestaan van Korea. De Koreaanse mensen leren dat in hun geschiedenisboeken. Mister Yo ging ook in op culturele verschillen; onder andere de boeddhistische achtergrond van Korea en Koreaanse kunst. ,,En de variëteit. Dit is werk van de 35 beste kunstenaars van ons land.'' Mister Yo noemde de duizend jaar oude traditionele kunst op gebied van porselein en keramiek.

Gorinchem is zusterstad van Kangjin, provinciehoofdstad in een regio, die bekend staat om haar Celadon keramiek. In het Gorcums Museum is enkele jaren geleden een bijzondere Celadon tentoonstelling gehouden. Nu is er in het stadhuis nieuw, soms heel modern keramisch werk te bewonderen. Naast porseleinen voorwerpen de mooiste schalen al dan niet voorzien van nieuwe, uit vroeger tijden herleide, afbeeldingen. Zo is een grote schaal prachtig gedecoreerd met legendarische strijders, die over het bord lijken te dansen. Maar er zijn ook hele praktische voorwerpen, zoals leuke theepotjes en kommetjes. Zoals mogelijk bekend heeft Korea een rijke thee-traditie, maar minder omslachtig dan de Chinese. Daarnaast worden ook sieraden, schilderijen en andere kunstvoorwerpen getoond zodat een breed beeld ontstaat van waar de kunstenaars in Zuid-Korea mee bezig zijn.

Tijdens de bijeenkomst in het stadhuis werden de Koreaanse bezoekers eerst welkom geheten door Evert van Sprakelaar en voorzitter Dick van Zanten van de Hendrick Hamel Foundation.

Zij zijn trots op het feit dat deze tentoonstelling in Gorinchem start en zij noemden ook de eeuwenoude relatie tussen Gorinchem en Zuid-Korea. ,,De Hamel Foundation probeert cultureel erfgoed, maar ook de moderne culturen wederzijds bekendheid te geven,'' aldus Dick van Zanten. ,,We zijn nu druk bezig met het Hamelhuis op de Kortendijk, dat ook als cultureel centrum dienst zal doen.''

Professor Koreaans Boudewijn Walraven, verbonden aan de universiteit in Leiden, heette de gasten in het Koreaans welkom en vertelde over Nederland 'waterland'. Walraven staat op de lijst van Comité van Aanbeveling van de Hamel Foundation. ,,De Hamel Foundation wil nog veel meer, en zoekt juist verdieping van de relatie in dit culturele centrum. Volgend jaar worden in het Hamelhuis verscheidene tentoonstellingen gehouden van vier of vijf Koreaanse kunstenaars.''

Deze tentoonstelling in het stadhuis is daar een mooi voorproefje van. De expositie is tot maandag 25 juli te zien.

advertentie
advertentie