Triatlete Riikka Kelja maakt indrukwekkend seizoen

17 juli 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM- De Finse atlete Riikka Kelja is met een indrukwekkend seizoen bezig. De achtvoudige Finse kampioene op de triatlon werd dit jaar eerste tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Daarnaast verbeterde ze haar persoonlijk record op de 10 kilometer en doet zij een gooi naar haar negende Finse titel. Diezelfde titel, maar dan als mountainbiker, probeert ze deze maand eveneens op haar indrukwekkende palmares bij te schrijven. De Gorcumse atlete, die tweemaal mee deed aan de Ironman op Hawaii en in 2003 het wereldkampioenschap op de Xterra triatlon binnen haalde, denkt zo lang ze nog plezier aan haar sport beleeft, nog lang niet aan stoppen.

Door Gerard Droog

De Fins-Gorcumse atlete Riikka Kelja maakt tot dusver een uitstekend seizoen door. Zowel op de triatlon, wegwedstrijden of op de mountainbike is de 42-jarige Gorcumse dit jaar ongenaakbaar. Net terug uit Frankrijk, waar zij vierde werd in de Exterra off Road triatlon, kan zij nu al, aan het begin van het atletiek seizoen bogen op een aantal prima resultaten. Zo werd zij begin deze maand tweede achter de Belgische Sofie de Wulf tijdens de 'Ardennes Trophy' een 70 kilometer lange mountainbike marathon. Ze won in Beesd de sprinttriatlon en een week later stelde ze tijdens een wegwedstrijd niet alleen haar persoonlijk record op de 10 kilometer scherper, maar ook dat van atletiekvereniging Typhoon.

Tijdens het Nederlands kampioenschap cross-duatlon legde de Gorcumse beslag op de eerste plaats, maar mocht zich geen Nederlands kampioene noemen omdat zij niet over een Nederlands paspoort beschikt. ,,Ik kom daar wel voor in aanmerking omdat ik met een Nederlander ben getrouwd (red: De Gorcumse meerkamper en sportman van het jaar 2010 Bert Vreeswijk), maar de Finse wet stelt dat ik dan mijn Finse paspoort moet inleveren, dus blijf ik uit nostalgische overwegingen maar Finse,'' laat Riika Kelja weten.

Laatbloeier

De uit Lappeenranta, een plaatsje dicht bij de Fins/Russische grens, afkomstige atlete is een laatbloeier. ,,Dat mag je wel zeggen,'' laat ze lachend weten, ,,pas in 1988 liep ik mijn eerste triatlon. De officiële, ook wel Olympische triatlon genoemd, bestaat uit 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Zwemmen was in de beginfase niet mijn sterkste kant, maar dat is in de loop der jaren een stuk verbeterd.''

De Gorcumse, in het bezit van acht Finse nationale triatlon titels, deed ook tweemaal mee aan de tot de verbeelding sprekende Ironman op Hawaii. ,,Dat was tussen mijn 30ste en 35ste. De Ironman is voor iedere triatleet de ultieme uitdaging vanwege de zwaarte. Je begint met 3,8 kilometer zwemmen gevolgd door 180 kilometer fietsen. Als afsluiting loop je dan ook nog eens een complete marathon van ruim 42 kilometer. Ik herinner me nog goed dat ik tijdens de editie van 2003 helemaal stuk aan de finish kwam en pas na toediening van twee zakken vocht weer onder de mensen was. Verbazingwekkend genoeg herstelde ik na die Ironman editie erg snel zodat ik een week later weer aan de start van het wereldkampioenschap Xterra-triatlon op het eiland Maui kon verschijnen waar ik wereldkampioen bij de amateurs werd."

,,De Xterra triatlons verschillen iets van de Olympische variant," vertelt zij verder. ,,Naast het zwemmen zijn daarin mountainbiken en een crossloop opgenomen. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die denken 'is dat allemaal niet te veel van het goede', maar voor mij is het allemaal één groot avontuur. Ik luister altijd goed naar mijn lichaam en vind de dingen die ik doe ontzettend leuk. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Zonder plezier in je sport is het onmogelijk om er van te genieten, maar dat geldt voor alle sporten volgens mij.''

Mountainbike

Vorig jaar kwam het accent voor Riikka Kelja wat meer op het mountainbiken te liggen. Uitkomend voor het team van de Hoornaarse vader en zoon Patrick en Jan Bassa reed ze vorig jaar de Tour de France. Deze maand doet de medewerkster van het Gorcumse Caribabad in Jyväskyläeen gooi naar de Finse titel mountainbiken. ,,Weer een nieuwe uitdaging waar ik erg naar uit kijk. Zo'n nationaal kampioenschap is helemaal nieuw voor me. Ik zie wel waar het schip strandt,'' laat ze nonchalant weten. Aansluitend meldt ze zich in het Finse Kupio, waar 's winters ook de alternatieve elf stedentocht wordt gereden, om een gooi te doen naar haar negende nationale triatlon titel.

Ondanks dat Nederland vele amateurlopers kent, schijnt de triatlon minder populair te zijn dan andere loopnummers. Riikka Kelja heeft daar wel een verklaring voor: ,,Mensen denken vaak dat de triatlon te zwaar is. Ze zijn er bang voor. Dat is nergens voor nodig. De triatlon kent diverse afstanden die voor iedere atleet is te behappen. Zelfs voor kinderen zijn er speciaal aangepaste triatlons. Het mooie aan deze discipline is dat je te maken krijgt met diverse takken van sport zoals zwemmen, fietsen en lopen. Juist dat maakt het zo leuk.'' Zelf traint ze tijdens een atletiekseizoen tussen de 15 en 20 uur per week. Aan een einde van haar inmiddels imposante carrière denkt ze voorlopig niet. ,,Ik wil gewoon lekker blijven sporten en gezond blijven. Ik heb er zo veel plezier in dat ik zeker nog jaren doorga. Vooral dat laatste, plezier blijven houden, is belangrijk voor me,'' besluit de Gorcumse Finse.

advertentie
advertentie